Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Ademhaling van de StadEen spotlight op onzichtbare stadshelden


Deze precaire coronatijd maakt de verschillen in onze samenleving groter en scherper voelbaar. Wie kan er genieten van een eigen buitenruimte in tijden van binnen blijven? Wie voelt zich mentaal en fysiek gezond? Maar ook: wie heeft er veilig werk? Zo wordt er ook duidelijk wie de luxe heeft om vanuit huis te kunnen werken, en wie niet. Een corona proof werkomgeving is niet voor iedereen beschikbaar. 

De stad drijft in deze tijden op de Amsterdammers die achter de schermen de stad draaiende houden. De vitale krachten van de samenleving die vaak onzichtbaar blijven, die niet expliciet aanwezig zijn en geen plek in de publieke ruimte kunnen of mogen opeisen. Voor veel van hen is thuiswerken geen optie, denk aan schoonmakers, sekswerkers, verplegers en buschauffeurs. 

In de zaal ‘Ademhaling van de Stad’ verzamelen we verschillende werken die juist deze veelal onzichtbare stadshelden op een tijdelijk voetstuk plaatsen. Temporaire ‘monumenten’ voor Amsterdammers die onmisbaar zijn, maar ook visies op hoe deze tijd ons dwingt om de (on)zichtbaarheid van bepaalde groepen te laten zien – hun verhalen, ideeën en idealen.

De titel van de zaal is ingegeven door het gelijknamige project van kunstenaarscollectief Frerara, bestaande uit Frederick Calmes, Raquel van Haver en Raul Balai, gemaakt in het kader van de Tekenopdracht van Stadsarchief Amsterdam. In hun ‘Ademhaling van de Stad’ project, bestaand uit tekeningen en zines, zetten ze onderbelichte Amsterdammers en hun verhalen centraal. Zo laten ze een ander gezicht van Amsterdam zien en creëren zo een tijdelijk ‘monument’ voor hen die de onontbeerlijke zuurstof van de stad genereren.
Deze zaal is gecureerd door:
Stichting NDSM-werf

FILTERS
Sorteren op:

Bekijk ook eens deze zalen


Onze
partners

Het huis van Amsterdam Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West