Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Publieksprogramma

 

In de digitale tentoonstelling Corona in de Stad toont het Amsterdam Museum, met meer dan veertig aangesloten Amsterdamse partnerorganisaties en vele Amsterdammers zelf, de impact van het coronavirus op de stad Amsterdam en haar bewoners. Tijdens het online publieksprogramma’s nodigen Margriet Schavemaker (artistiek directeur) en Maurice Seleky (hoofd communicatie & marketing) verschillende curatoren, makers en partners uit om te vertellen over hun digitale tentoonstellingszalen.

 

Intimiteit in de stad

Zelden zagen we dat overheidsmaatregelen tot zo ver in onze slaapkamers reikte als tijdens de coronacrisis. Wie gelukkig getrouwd thuis zat, merkte daar misschien niet zoveel van, maar circa 250.000 ‘alleenstaande’ Amsterdammers werden het afgelopen jaar nagenoeg geheel beroofd van misschien wel onze meest wezenlijke behoefte: fysieke intimiteit. Hoe zijn we het afgelopen jaar omgegaan met het verbod op aanraking? Wat zijn de gevolgen van een anderhalvemetersamenleving en aanhoudende huidhonger? En welke nieuwe vormen van intimiteit hebben we dit jaar ontdekt? Met een aantal inzenders gaan we in gesprek over de intimiteit in de stad tijdens de pandemie: filmregisseur Lieza Röben, ervaringsdeskundige Coronaproof-daten Eva van Gelder, dichter Iduna Paalman, fotograaf Cleo Campert en filmmaker Sven Peetoom. Deze uitzending werd gepresenteerd door Maurice Seleky en Tracy Metz.

Toekomst in de Stad

Het afgelopen jaar stond voor veel Amsterdammers in het teken van het verleden: velen stonden stil bij de geliefden die hen ontvielen, anderen dachten aan het ‘oude normaal’ en riepen een herinnering op van hoe de wereld er uitzag vóór maart 2020. Maar minstens in dezelfde mate richten we onze blik op de toekomst. Welke veranderingen willen we meenemen, welke vreemdsoortige corona-realiteiten mogen van ons best normaliseren? Met een aantal inzenders zijn we in gesprek gegaan over de belofte van de toekomst: hoorcoach Marja de Kinderen (Slechthorend Amsterdam), Leila Badaou (initiatiefnemer Moedernetwerk), sociaal kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries en Adviseur & Ontwerper Urban Strategy Manon Poliste. Deze uitzending werd gepresenteerd door Vanessa Vroon-Najem & Ewa Scheifes.

Cultuur in de stad

Hoe heeft cultuur hen geholpen om de coronacrisis te trotseren: Fashion designer en artiest Karim Adduchi, spoken word artiest Vivian Deekman, theatermaker en deel van artistieke team ZID Theater Daan Bosch, fotografen Anaïs Lopez & Jaap van den Beukel (deelnemers De Sandwich Show) en new renaissance artiest Henk Fakkeldij.

Onrust in de stad

Hoe gaan we om met de aanhoudende ontwrichting van het dagelijks leven in de stad? Nu de avondklokrellen verleden tijd zijn, hoe kijken we erop terug? En wat blijft er over van het centrum als er geen toerist meer te bekennen is? Onze gasten reageren op hun eigen manier op de sociale onrust in de stad: Mohamed Atrar (Moskee Al Houda Amsterdam), fotograaf Björn Martens en Nicole Warners (Bierkoning medewerker). Deze uitzending werd gepresenteerd door Tom van der Molen en Fouad Lakbir.

15 mei

Jongeren in de stad

Wie op Corona in de Stad de inzendingen van jongeren bekijkt, vindt veel ontroerende getuigenissen van een krachtige generatie die allereerst en vooral ja wil zeggen tegen het leven. Wat hebben zij het meeste gemist? Waar durven zij nog op te hopen? Deze uitzending werd gepresenteerd door Gonca Yalciner en Ilias Zian en ontvingen gasten Imane Valk (Amsterdammertje van 2020), tekenaar Lina Matahariku Tomesen, spoken word artiesten Anouar Ennali & Luan Buleshkaj en visual artist Bilal Chahal in onze studio in het Amsterdam Museum.

15 mei

Estafette-uitzending: 1 jaar Corona in de Stad

Het Amsterdam Museum blikt terug op de alsmaar groeiende verzameling van verhalen over deze tijd: Corona in de Stad. In een zes uur durende live uitzending lichten we de mooiste verhalen uit, spreken we met Amsterdammers over de gedichten, video’s, foto’s, tekeningen en geluidsfragmenten die zij instuurden en staan we stil bij het éénjarig bestaan van deze digitale tentoonstelling.

15 mei

Aflevering 7

Op donderdag 25 juni schuiven Imara Limon (conservator Amsterdam Museum) en Luciano de Boterman (fotograaf) aan om te vertellen over de ‘Black Lives Matter’ zaal. Fouad Lakbir (storytelling coach), Ilias Zian (programmamaker OBA) en Wilco Tuinebrijer (psychiater en curator) zijn te gast om hun zalen te presenteren. Ook komt architectuurcriticus René Boer aan het woord over de stad zonder stedelijkheid en spreken we met studenten antropologie die onderzoek deden naar studeren ten tijde van corona.

25 juni 2020

Aflevering 6

Een poëtische editie van onze talkshow ‘Corona in de Stad Live’ bij het Amsterdam Museum dankzij de prachtige bijdrage van onder meer de stadsdichter van Amsterdam – Gershwin Bonevacia. Ook vertelt Noraly Beyer (nieuwslezer) over haar keuze voor een gedicht van Derek Walcott. Diana Ozon & Mathilde muPe (kunstenaars) en José Boon & Paul Knevel (publiekshistorici) bespreken hun inzendingen.

18 juni 2020

Aflevering 5

In deze aflevering is Omar Adalhak (maker) aan het woord over zijn geschreven stuk voor de site, waarin hij vertelt over zijn recente ervaringen in de stad. Yassine Boussaid (De Meervaart) en Judith Hoekstra (Joods Cultureel Kwartier) komen vertellen over hun zalen. Vervolgens zijn Sara Luijters (journalist) en Lin Woldendorp (fotograaf) te gast vanwege hun fotoserie Amsterdam op de Stoep.

11 juni 2020

Aflevering 4

Op 4 juni zijn Kitty Weber, Louis Vissere en Joke Stijnman, en Lieve van Lenteren te gast in het teken van hun inzendingen over mondkapjes. Het tweede panel met Aukje Dekker en Arthur van Beek (Sexyland) en fotograaf en kunstenaar Willemieke Kars gaat over de kritische selecties die zij maakten uit alle inzendingen voor Corona in de Stad.

4 juni 2020

Aflevering 3

In deze aflevering leidt Vanessa Vroon een gesprek met Ronald Kroon (Euromoslim) en Nancy Berk (Zusters voor Zusters) over de beleving van Ramadan in tijden van corona. Charley Fiedeldij Dop (Pakhuis de Zwijger), Ewa Scheifes (Stichting NDSM-werf) en Govert Flint (maker) komen vertellen over hun zalen en inzendingen. In het laatste panel zijn Josien Pieterse (Framer Framed), Tunc Top (maker) en Elke Uitentuis (maker) aan het woord.

28 mei 2020

Aflevering 2

Op 21 mei spreken we Kees Blijleven (Theater De Krakeling), Ifgencio Lieveld (scholier) en Heleen Terwijn (IMC Weekendschool) over de impact van corona op kinderen. Vervolgens is Lemuël de Graav te gast met een spoken word performance. In het laatste panel vertelt Xandra Schutte (De Groene Amsterdammer) over de zaal van De Groene Amsterdammer en Geeske Hattuma (televisiemaker) over haar reeks inzendingen.

21 mei 2020

Aflevering 1

De eerste aflevering van Corona in de Stad wordt officieel geopend door burgemeester Femke Halsema. Vervolgens gaan de presentatoren in gesprek met gastcuratoren Tom van der Molen (Amsterdam Museum) en Jörgen Tjon A Fong (Urban Myth). Kim Marquardt (IC verpleegkundige), Marja de Kinderen (Slechthorend Amsterdam), Dick Glastra van Loon (Eigenwijks Nieuw West) en Fouad Lakbir (storytelling coach) komen ieder vertellen over hun bijzondere inzendingen. Het laatste panel draait om hoe de kunstwereld heeft gereageerd op corona, met Tanja Karreman (Nieuw Dakota), Jacqueline Grandjean (Oude Kerk) en theatermakers Mara van Nes en Sem Jonkers.

15 mei 2020


Onze
partners

Soundtrackcity Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West