Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

De ontsloten stadCorona uit de stad?


Het zuchten verstomt. Het openbare leven wordt ontsloten, de lockdown stapsgewijs opgeheven. We dansen eindelijk. De stad gaat open.

Nu de coronamaatregelen een voor een worden ingetrokken, zwelt langzaam maar zeker het ‘stadsgeruis’ weer aan. Winkels, markten, pleinen en terrassen lopen vol, mensen ontmoeten elkaar weer in theaters, musea, clubs, stadions en sportscholen.

In deze zaal volgen we de heropening van de stad. Hoe gaan Amsterdammers om met die ontsloten stad? Is het nog onwennig of happen we maar al te gretig toe? Worden de basisregels dragelijker nu we perspectief hebben op een heropende stad of is het juist moeilijker om in deze stroomversnelling nog het laatste geduld te bewaren? Gaan we zo snel mogelijk terug naar het ‘oude normaal’ of weten we onze beloftes voor een herijkte toekomst daadwerkelijk waar te maken? En voor wie gaat de stad eigenlijk open? En voor wie nog niet? Ontstaan er nieuwe ongelijkheden? Worden er mensen of sectoren buitengesloten uit die ontsloten stad?

In deze zaal zijn onzekere en blije gezichten te zien. Er is geklap hoorbaar bij het EK hockey. De woorden ‘versoepelen, ‘open’ en ‘hamstervoorraad’ krijgen een hele andere betekenis. Een marktkoopman ontvangt na vijf maanden zijn eerste ‘geluksbiljet’, een ‘matchmaker’ vraagt wanneer het de laatste keer was dat je ‘een afspraak had met een random persoon’ en een schooljuf is dolgelukkig om haar kinderen weer te zien. Na vijftien maanden stilte dreunt er weer techno door Paradiso. ’s Nachts fietst ergens langs de Amstel  ‘een blij ei’ slingerend naar huis. De stad is weer ontsloten.
Deze zaal is gecureerd door:
Monique Vermeulen


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity Het huis van Amsterdam