Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Ode aan het lockdowngeluid



Huisgeluiden uit de coronatijd


Half maart 2020 ging Nederland in lockdown. Niet eerder verbleven we zoveel in en rondom ons eigen huis. Onze leefomgeving werd kleiner en we waren aan huis gekluisterd. De wereld vulde zich met (huis)geluiden die ons normaalgesproken nauwelijks opvielen, maar nu plotseling intens beleefd werden. Tijdens de lockdown hoorden we opeens geluiden die harder klonken, geborgenheid gaven, troostten of misschien juist irriteerden en in de weg zaten.

“De schoonheid en waarde van alledaagse geluiden worden erg onderschat”, zo stelt Elise ’t Hart (1991). In haar werk nodigt zij ons uit om bewust geluiden te registreren, te manipuleren, na te maken, analyseren en te verbeelden.

‘t Hart is geluidskunstenaar en heeft in 2013 het Instituut voor Huisgeluid opgericht. Dit begon met het verzamelen en registreren van alledaagse huisgeluiden die normaal gesproken langs je heen gaan, maar veel invloed op je hebben. Het instituut vormt het begin van een grote verzameling en documentatie van allerlei geluiden die je thuis tegenkomt.

Op 20 maart 2020 plaatste ‘t Hart een oproep om geluiden toe te sturen voor een nieuw archief. De geluiden werden ingezonden en zijn verzameld in het lockdownarchief. Tezamen geven de fragmenten een auditief beeld van onze huisgeluiden tijdens de coronaperiode, zoals een knabbelende kat, een koffiezetapparaat en een Zoom-gesprek met de klas.

‘t Hart heeft een geluidenkastje ontworpen voor het Instituut voor Huisgeluid. Speciaal voor het lockdownarchief heeft ze de editie Lockdown 2020 gemaakt, met een selectie van 25 geluiden. Dit geluidenkastje is live te zien en te beluisteren in de entree van het Amsterdam Museum van 20 september tot en met 10 oktober 2021.

Ode aan het lockdowngeluid is een samenwerking met meerdere partners voor het publieksprogramma bij de tentoonstelling Thuis in Kunstlinie in Almere. Andere samenwerkingspartners waar de geluiden via het geluidenkastje live te horen zijn: de Hortus Botanicus en Studio K in Amsterdam | De Nieuwe Bibliotheek, Barbier Rogier, De Kringloper, Zorg & Welzijn de Schoor en Stad en Natuur in Almere.




Deze zaal is gecureerd door:
Kunstlinie & Elise 't Hart

Over Elise ’t Hart

’t Hart (1991) is geluidskunstenaar. Ze deed de vooropleiding van het Codarts Rotterdams Conservatorium en studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In 2013 heeft ’t Hart het Instituut voor Huisgeluid opgericht. Het begon met het verzamelen en registreren van alledaagse huisgeluiden. ‘t Hart documenteert deze geluiden door er audio-opnames van te maken en de geluiden en de context waarin ze deze heeft aangetroffen in een korte tekst te beschrijven. Ook gaat ze in gesprek met de eigenaren/waarnemers/ontvangers van het geluid. Middels installaties, dossiers, presentaties, radio, uitgaves en performances probeert ze de geluiden systematisch in kaart te brengen en geeft de inzichtelijk gemaakte data vorm.

Elise ’t Hart, © Adriaan van der Ploeg

Over Kunstlinie

Kunstlinie is een uniek cultureel kwartier, een ontmoetingsplaats waar mensen kunnen genieten van theater, beeldende kunst, architectuur, workshops, eten en drinken. Het iconische gebouw staat pal aan het Weerwater in het centrum van Almere Stad en wordt jaarlijks door zo’n 200.000 cultuurliefhebbers bezocht. Kunstlinie is kunsthal, podium, stadsforum én congrescentrum. We programmeren ‘binnenshuis’, maar je komt ons ook steeds meer tegen in de stad en daarbuiten.

FILTERS
Sorteren op:

Bekijk ook eens deze zalen


Onze
partners

Het huis van Amsterdam Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West