Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

De ongedocumenteerden

19 mei 2020

Duizenden ongedocumenteerden in de stad dreigen dakloos te worden of geen geld meer te hebben voor eten. Vaak werken ze illegaal als horecamedewerker, schoonmaker of au-pair, maar veel van die banen zijn door de coronacrisis weggevallen. Zo zijn João en Kevane beiden 70 procent van hun inkomen kwijt geraakt.

De Braziliaanse Kevane woont al veertien jaar illegaal in Zuidoost. Zij werkt als schoonmaker en haar man als schilder. Normaal leeft het gezin van 450 euro per week, maar nu door de coronacrisis krijgen ze bijna niets meer binnen. “Mijn man, kind en ik leven van 100 euro per week. En daar moet de huur dan nog af”, vertelt ze.

Ook de 22-jarige Braziliaan João verloor als schoonmaker bijna zeventig procent van zijn inkomen. Veel mensen werken thuis en zijn bang voor hun gezondheid waardoor de schoonmakers niet meer welkom zijn . “Je hebt zorgen en je kan er niets aan doen”, zegt hij. Samen met vijf andere illegalen woont hij in een klein huis in Nieuw-West. De huur kunnen ze nu nog gezamenlijk ophoesten, maar ze vrezen voor de toekomst.

João snapt dat ook Nederlanders het in deze tijd moeilijk hebben en vindt dat zij eerst steun moeten krijgen. “Maar misschien later, als alles weer in orde is, dat wij wat hulp kunnen krijgen.”

door AT5


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam Soundtrackcity