Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

#HoeGaatHetEchtMetJe... en andere intieme vragen over het leven in tijden van corona


7 Amsterdamse communities 

12 community kunstenaars 

postercampagne door heel Amsterdam

Toevallige ontmoetingen en spontane gesprekken verdwenen al snel tijdens de eerste lockdown. Terwijl juist uit die onverwachte en onbedoelde contacten de mooiste momenten voortkomen. Wat komt daarvoor in de plaats in tijden van corona?

Deze vraag stelden ook community-kunstenaars Merel Noorlander en Arthur Kneepkens. Voor hen was het even zoeken hoe ze in gesprek konden blijven met hun gemeenschap. De doelgerichte communicatie van het videobellen, waarbij de gespreksagenda al van tevoren vaststaat, bleek al snel ongeschikt voor een open gesprek over de ervaring en expertise van de ander. 

Merel Noorlander en Arthur Kneepkens opende daarom een platform voor het delen van de kennis en verhalen van communities die juist nu gehoord moeten worden. Samen met tien andere sociaal-artistieke makers gingen zij in zeven communities het gesprek aan over hoe het nu echt met je gaat; wat je nodig hebt; welke expertise je met anderen kan delen; en welke gedachten, gebruiken en gevoelens we als samenleving ook na deze crisis niet meer willen vergeten. Via deurbel- en balkongesprekken, op gesloten afdelingen en (markt)pleinen, spraken zij met ouderen in verzorgingstehuizen en adolescenten in het middelbaar onderwijs, met marktkooplui en sekswerkers, vrouwelijke kunstenaars en vele anderen.

De kern van deze gesprekken zijn door de makers met hun gesprekspartners weergegeven in quotes, (politieke) statements en gedichten. Grafisch vormgever en kunstenaar Yuri Veerman ontwierp daarvoor een overkoepelende beeldtaal, zodat de diverse gedachtewereld van Amsterdam zichtbaar werd op een reeks pakkende posters.

Deze posters werden op groot formaat verspreid en tentoongesteld in de stad, opdat de diverse stemmen weerklonken door heel Amsterdam – dwars door alle grenzen en huidige restricties heen. De ervaring en expertise van tientallen Amsterdammers over hoe te leven tijdens en na corona, vormden zo een poëtische noot in de publieke ruimte.

***

De betrokken kunstenaars en communities zijn: 

Luan Buleshkaj en Fouad Lakbir – bewoners van West en Nieuw-West; i.s.m. de Gouden Mannen (en vele andere partners); 

Janine Toussaint, Diane Elshout en Noud Verhave van Moving Arts Project – bezoekers en bewoners van het Krugerplein in Oost; 

Claartje Chajes – ouderen uit Noord i.s.m. Cordaan; 

Nina Karim van Oort – Heesterveld community; de gemeenschap rondom de markt op het Anton de Komplein; Hart voor de K-buurt, in Zuid-Oost; 

Eva Gonggrijp – jong adolescenten op verschillende middelbare scholen in Amsterdam;

Rachel Rumai Diaz – vrouwxlijke kunstenaars, dichters en verhalenvertellers in Amsterdam;

Merel Noorlander en Arthur Kneepkens – (online) sekswerkers en een wandelaar; i.s.m. Trans United Europe/Trans BPOC European network en PIC in Amsterdam-Centrum.

Op de Instagram-pagina op www.hoegaathetechtmetje.nl zijn alle posters terug te zien, is meer context te lezen en kunnen mensen reageren. Dit kanaal wordt bijgehouden door Jovana Stulic (asssistentie / PR), Arthur Kneepkens en Merel Noorlander (initiatoren)

***

Initiatoren van #HoeGaatHetEchtMetJe:

Merel Noorlander en Arthur Kneepkens zetten bij de Theaterstraat eerder projecten op rond participatieve stedenbouwkunde (De Nieuwe Banne). Momenteel onderzoeken zij de relatie tussen kunstinstellingen en gentrificatie door het participatief oprichten van een nieuw museum met als werktitel SAM (Social Art Museum), in een co-productie van de Theaterstraat en TAAK. Assistentie: Jovana Stulic.

De Theaterstraat is een collectief van theatermakers gevestigd in de Rietwijker, in het noorden van Noord, aan de rand van de stad, in het hart van de samenleving.

Partners van #HoeGaatHetEchtMetJe: Amsterdam Museum, Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), Centercom, Cordaan, DeGasten, DWCprint, Fonds voor Noord, Framer Framed, Gemeente Amsterdam | Stadsdeel West, Moving Arts Project, Over het IJ, PIC Amsterdam, Podium Mozaïek, Prins Bernhard Cultuurfonds, Spoken Stories, Stichting Heesterveld, TAAK, Theaterstraat, Trans United Europe/Trans BPOC European network, Amsterdam.
Deze zaal is gecureerd door:
Merel Noorlander en Arthur Kneepkens

Merel Noorlander  (1984) is beeldend kunstenaar, art-educator en curator. Zij creert alternatieve verhalen en platvormen vanuit hedendaagse stedelijke kwesties en sociale onderwerpen, voorbij de norm. Vertaald en aangereikt in een cross-over van kunstdisciplines, technologie, performance en social design.

Met Arthur Kneepkens is zij initiator van SAM en De Nieuwe Banne, hierbij ontwerpen en onderzoeken zij ‘speculative social design’ in de publieke ruimte met bewoners, de kunsten en gemeente. Noorlander runt haar eigen studio, en studeert momenteel 4D Design (MFA 2022) aan de Cranbrook Academy of Art in Michigan, US. Zij heeft een jarenlange werkpraktijk in Amsterdam Noord en werkt veelvuldig samen met culturele partners in binnen- en buitenland.

 

Arthur Kneepkens (1981) is curator, regisseur, dramaturg, performer en programmamaker. Hij is sinds 2013 actief lid van de Theaterstraat; een collectief van onafhankelijke makers die werk maken in, voor en met Amsterdam-Noord: aan de rand van de stad, in het hart van de samenleving. Na zijn afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht in 2005, werkte hij onder meer voor Het Zuidelijk Toneel, Likeminds en Stichting Kata/Edit Kaldor. Hij heeft als gastdocent gewerkt voor de HKU in Utrecht, de HHS in Den Haag, Fontys Tilburg, en momenteel aan de AHK (DAS Theatre en Theaterdocent Verkort). Naast dramaturgie onderricht hij ook over omgevingssensitiviteit en de ethiek van community art. 

 

 

FILTERS
Sorteren op:


Onze
partners

Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity