Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

#HoeGaatHetEchtMetJe

door #HoeGaatHetEchtMetJe


Nadat ik de afgelopen maanden Tante Dientje in mijn straat met meer aandacht heb gevolgd, kan ik niet anders dan respect voor haar hebben. Ze doet het toch maar, in haar eentje de dag door komen, oordelen van anderen incasseren, haar eigen weg gaan. ‘Ik moet wat’ of ‘ik moet wel’ geeft ze me zo’n zeven keer per week mee. Is dat waar, vraag ik me steeds vaker af. Moet het zo?

Deze quote is een van de teksten die Claartje Chajes schreef naar aanleiding van de intensieve gesprekken die zij voerde met ouderen in Amsterdam Noord. De gesprekken waren vaak rauw en confronterend, verdrietig. Claartje ontwikkelde een fictief personage genaamd Tante Dientje, die als spreekbuis fungeert voor alle ouderen waarmee ze een gesprek heeft gevoerd over het leven tijdens corona. 

Sommige posters verdwenen gedurende hun hangtijd in de stad, naast apotheken of bij de pont in Noord. De lege abri werd een stille getuige van de noodkreet van Tante Dientje, gemiddeld 81 jaar oud.

 

***

 

#HoeGaatHetEchtMetJe is een community-kunstproject over de (on)zichtbaarheid tijdens de corona-crisis. De campagne geldt als spreekbuis voor de lokale gemeenschap, een poëtische noot in het sociale, politieke en culturele debat tijdens Covid-19, tentoongesteld op billboards in de publieke ruimte van de stad. Het is een campagne in taal en beeld die het gesprek aanwakkert over hoe we elkaar voortaan kunnen horen, zien en helpen. Geïnspireerd op de vraag die we elkaar vaker zijn gaan stellen: Hoe Gaat Het Echt Met Je?

Community kunstenaar Amsterdam Noord: Claartje Chajes

Quote posters: Tante Dientje (gemiddeld 81)

Initiatiefnemers: Merel Noorlander en Arthur Kneepkens. Assistentie: Jovana Stulic. 

Grafisch vormgeving: Yuri Veerman

Foto postercampagne: Jovana Stulic

#HoeGaatHetEchtMetJe


Onze
partners

Het huis van Amsterdam Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West