Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Regels Hoorzorg versoepeld door corona

Door de aanhoudende coronacrisis zijn de regels in de hoorzorg opnieuw tijdelijk versoepeld. Audiciens mogen tot 1 juli 2021 bij gehooraandoeningen direct doorverwijzen naar de KNO-arts en het audiologisch centrum. Tussenkomst van de huisarts is in de komende periode dan ook niet nodig. Ook kan de geldigheidsduur van een voorschrift voor een hoortoestel kan eenmalig worden verlengd met 3 maanden.

Verzoek versoepeling
De audicienssector heeft een verzoek ingediend bij de werkgroep hulpmiddelen van Zorgverzekeraars Nederland om de regels tijdelijk te versoepelen. De sector heeft daarbij gevraagd om twee versoepelingen. Het eerste verzoek betrof het rechtstreeks verwijzen naar de tweedelijnszorg (KNO-arts en audiologisch centrum) bij gehooraandoeningen. Het tweede verzoek was het verlengen van de geldigheidsduur van een bestaand voorschrift met drie maanden (of meer) als een controlemeting van het gehoor geen noemenswaardige achteruitgang laat zien.
Op beide punten is de werkgroep akkoord gegaan. De versoepeling van de regels geldt tot 1 juli 2021.

Direct doorverwijzen en verlenging recept
Wanneer een audicien bij cliënten een gehoorprobleem vaststelt, mag deze zijn cliënt de komende periode direct doorverwijzen naar de KNO-arts of het audiologisch centrum. Het is in de periode tot 1 juli 2021 voor cliënten dan ook niet nodig eerst naar de huisarts te gaan voor een verwijzing.
Voor slechthorenden die door de Corona-omstandigheden niet eerder naar hun audicien konden of durfden maar wél al een recept hadden, betekent het akkoord dat het voor hen niet nodig is terug te gaan naar hun KNO-arts voor een nieuw recept voor een hoortoestel als dit verlopen is. Dat mag eenmalig door de audicien worden verlengd.
Dennis Havermans (directeur Strategie en Allianties bij Beter Horen) daarover: “Wij zijn wederom tevreden over de opstelling en bereidheid van de werkgroep hulpmiddelen binnen Zorgverzekeraars Nederland om met elkaar te zorgen voor een veilige omgeving voor cliënten en audiciens.”

Eerdere verlenging
In het laatste kwartaal van 2020 golden deze versoepelingen ook tijdelijk. Toen is, naast bovengenoemde versoepelingen, ook gepleit voor het loslaten van een verplicht recept van een voorschrijver voor overige hoorhulpmiddelen. Denk hierbij aan soloapparatuur, ringleiding en apparatuur om het verstaan van de tv en radio te vergemakkelijken. Dat is toen niet gehonoreerd door Zorgverzekeraars Nederland. Ook nu is deze verplichting niet losgelaten. Dat is jammer omdat zeker in de Corona-tijd een goede communicatie en het meekrijgen van nieuws immers essentieel is.

Toekomst
Het is te hopen dat de regeling in de toekomst permanent wordt aangepast, zodat audiciens standaard rechtstreeks mogen blijven verwijzen naar de KNO-arts. Veel beginnende slechthorenden vinden het namelijk een bijzondere gang van zaken dat zij drie keer in een wachtruimte moeten plaatsnemen alvorens ze een test met een hoortoestel mogen aanvangen.

door René van der Wilk, HOorzaken


Onze
partners

Soundtrackcity Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West