Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Four Flags

Het idee voor Four Flags werd geboren toen wij (Nick Terra en Julia Mullié) in de vensterbank van het zonnetje zaten te genieten. Ons oog viel op de vier vlaggenhouders aan onze voorgevel waarna we besloten kunstenaars uit te nodigen vlaggen te ontwerpen. Iedere dag zijn er vier verschillende vlaggen van vier kunstenaars te zien en iedere week worden er twee nieuwe opgehangen.

De vlaggen worden in een oplage van 4 + 1 AP geproduceerd en verkocht voor €150 per stuk (exclusief verzendkosten). De volledige opbrengst gaat naar de kunstenaar.

Met dit project willen we kunst in de publieke ruimte tonen nu dit niet mogelijk is in de musea; niet alleen aan onze voorgevel, maar hopelijk ook aan de gevels van mensen die de vlag kopen. Daarnaast willen we op deze manier kunstenaars een steuntje in de rug geven. Niet alleen financieel: veel kunstenaars zijn gedwongen tentoonstellingen waarnaar ze maanden toe hebben gewerkt uit te stellen. Er is veel onzekerheid over wanneer nieuwe projecten met een publiek gedeeld kunnen worden. Four Flags biedt direct deze gelegenheid waarbij het project zowel online als fysiek ervaren kan worden.

Inmiddels is Four Flags al flink gegroeid: de Belgische verzamelaar Siska Bulkens kocht de hele reeks vlaggen (ongeveer 30 in totaal) en geeft deze in bruikleen aan acht non-profits in België waar alle vlaggen langs reizen:

Netwerk Aalst, Aalst – Houtkaai 15, 9300 Aalst (https://netwerkaalst.be/nl)
Kunsthal, Gent – Lange Steenstraat 14, 9000 Gent (https://kunsthal.gent/en/)
Be-Part, Waregem – Westerlaan 17, 8790 Waregem (https://bepartexhibitions.be/)
AAIR, Antwerpen – Ploegstraat 27, 2018 Antwerpen (https://www.aair.be/en/)
CC Strombeek, Grimbergen – Gemeenteplein 1, 1853 Grimbergen (https://www.ccstrombeek.be/expo)
KIOSK, Gent – Louis Pasteurlaan 2, 9000 Gent (http://www.kioskgallery.be/)
La Loge, Brussel – 1050, Kluisstraat 86, 1050 Elsene https://www.la-loge.be/)
CIAP, Genk – C-Mine 10, 3600 Genk (https://www.ciap.be/nl/)

Daarnaast worden op verschillende plaatsen ter wereld ‘Four Flags’ opgericht waarbij lokale kunstenaars van de plaatselijke scene worden uitgenodigd.

Jaqueline Martins met de gelijknamige galerie startte Four Flags São Paulo;
Stephanie Cristello, oprichter van Chicago Manual Style, begint Four Flags Chicago;
Jaime Martinez, eigenaar van galerie Foro.Space, richt Four Flags Bogotá op;
Kunstverein für die Nordrhein und Westfalen is bezig Four Flags Düsseldorf op te zetten.

Fotografie: Ernst van Deursen.

door Nick Terra en Julia Mullié


Met Four Flags transformeren Nick Terra en Julia Mullié vlaggen zoals we ze kennen – vaak functioneel gebruikt als teken van overwinning of uiting van nationale identiteit – tot een tijdelijk canvas. Een veranderende expositie in de openlucht die op subtiele wijze de publieke ruimte gebruikt als tentoonstellingsplek nu musea en galeries gesloten zijn. Het oppervlak waarin de kunstenaars werken is minimaal en de mogelijkheden beperkt, maar doordat vlaggenstokken wijdverspreid zijn kunnen de werken zich organisch door de stad bewegen en kunnen kopers letterlijk de vlag uithangen.

Door Stichting NDSM-werf


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam Soundtrackcity