Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

IJsvogels in Amsterdam?

Een heldere hoge piep en een voorbijschietende blauwe flits, met verbazing kijkt u om uw heen. U heeft zojuist een ijsvogel voorbij zien sjezen. Want inderdaad, met wat geduld en een scherp oog kun je in de Amsterdamse parken ijsvogels spotten, maar werden deze ijsvogels in de corona-periode meer waargenomen doordat het minder druk was op straat? En was er een verandering in het gedrag van de ijsvogels waar te nemen tijdens de lockdown-periode? Jan Jongejans van De Vogelwerkgroep Amsterdam geeft antwoord op deze vragen.

Om met de deur in huis te vallen kan gezegd worden dat ervoor, tijdens en na de coronaperiode geen verandering in het gedrag van de ijsvogels is waar te nemen. Wel was er een verandering in het aantal ijsvogel waarnemingen per maand. Het viel op dat er in de maand maart, het begin van de lockdown-periode, veel ijsvogel waarnemingen zijn geweest, namelijk 152. Mogelijk komt dit omdat relatief meer mensen gingen vogelen en het goede weer in de maand maart. Die maand is ook de start van het broedseizoen van de ijsvogels. Dit betekent dat ze luidruchtiger zijn, ze laten hun geluid vaker horen tijdens hun baltsgedrag en het afbakenen van hun territorium. En dan zijn de ijsvogels dus ook makkelijker waarneembaar doordat ze zich vaker en harder laten horen.

In de maanden april t/m augustus broeden de ijsvogels en zijn ze dus meer honkvast. Omdat er weinig wordt rond gevlogen, zijn er in deze maanden ook minder waarnemingen gedaan.

In september zijn er ook relatief veel ijsvogel waarnemingen gedaan, namelijk 102. Dit heeft vermoedelijk geen verband met de lockdown-periode. Het kan mogelijk verklaard worden doordat de 3e broedperiode dan net afgelopen is en de volwassen ijsvogels meer gaan rondzwerven. Ook kunnen er jonge ijsvogels geboren in de voorgaande 3 broedperiodes rondvliegen.


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity Het huis van Amsterdam