Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Afbeelding Shaping Feelings

Frigiti Tori : Untold Stories, Shared History (Bob)

 

Frigiti Tori

Untold Stories, Shared History

Frigiti Tori, wat vertaald vanuit het Surinaams Vergeten Verhalen betekent, is een samenwerking met de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten, waarin wij van Homing een serie workshops ontwikkelen die de structuur van het gamen integreert in de vergeten verhalen van de eerste generatie Surinaamse ouderen in Nederland. De vier essentiele onderdelen van de workshops zijn: Selectie, Specifiek, Verfijning en Respectievelijk.

Framer Framed faciliteert de workshops en presentatie samen met Rijksakademie van Beeldende Kunsten.


 

Bob

Image description from left to right:

1. De Kawai.

De Marrons, de bewoners van het binnenland van Suriname, dansen voor feestelijke gelegenheden en voor plezier de awasa. De awasa is een dans waarbij je sierlijke bewegingen maakt met je handen en armen en wordt bijvoorbeeld uitgevoerd ter ere van een jarige of andere feestelijke gelegenheden. Tijdens de dans wordt om de enkels de kawai gedragen. Kawai zijn enkelbanden met zaden eromheen die een sterk ritmisch geluid maken bij het dansen. De kawai zijn ter ondersteuning van de muziek en de awasa.

 

BOB VERTELT ZIJN AANGRIJPENDE VERHAAL OVER ZIJN BINNENLANDSE TRANSMIGRATIE IN ZIJN HUISKAMER IN AMSTERDAM ZUIDOOST.

 

2. Schoolkinderen

Een schoolklas met kinderen vlak voor de overstroming van het dorp Ganze. Ganze was het grootste dorp langs de Surinamerivier. Je kon in Ganze tot aan de basisschool je opleiding volgen. Voor je middelbare schoolopleiding, verhuisde je naar de hoofdstad paramaribo.

3. De dam

De bouw van het Van Blommenstein stuwmeer, wat nu het Brokopondomeer heet, had vele gevolgen voor de bevolking die daar woonde. Voor het bouwen van de stuwmeer werden vele dorpen onder water gezet. Het dorp Ganze is er, net als vele andere dorpen, niet meer. Ganze was het grootste dorp langs de Surinamerivier. Het volledige gebied dat onder water werd gelegd, is ongeveer even groot als de provincie Utrecht.

4. De kerktoren

De kerktoren is een van de vele stille getuigen van de overstroming door de aanleg van het stuwmeer en de transmigratie van de bevolking van de regio. Ook zie je vele boomtoppen van bomen die onder water kwamen te staan. Bob’s moeder was een van de laatste mensen die is begraven in het dorp voor de overstroming.

5. Bob vertelt-gif

 

We maken gezichtsfilters als een eigentijdse ansichtkaart om naar familie en vrienden te sturen.

Dit is een gif van Bob met de Surinaamse vlag. Bob is geboren in het dorp Ganze in de jaren veertig. Hij behoort tot de Marron-bevolking van Suriname. Na zijn transmigratie van Ganze naar Bronsweg en Klaaskreek, emigreerde hij in de jaren negentig met zijn gezin naar Nederland.

6.

We ontwikkelen digitale karakters om de verhalen te delen en te vertellen.

 

door Homing (Charlaine Reval & Laura O'Neill)


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity Het huis van Amsterdam