Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Afbeelding Shaping Feelings

Mini Parades in Molenwijk

In het voorjaar hopen we dat er eindelijk weer iets mag. De Molenwijk gaat naar buiten en wordt opgevrolijkt door een parade van lichtfiguren. In deze periode komen de verlichte en bontgekleurde dieren van Nina de Jong en Nena Duinmeyer naar buiten om de bewoners van de Molenwijk te verwonderen met dans en muziek. Elke week vindt er een mooie parade plaats in de wijk met livemuziek en grote bijzondere dieren. Bewoners uit de buurt kunnen hieraan meedoen door te dansen vanaf hun balkon of op straat. Als de maatregelen het toelaten geven we workshops in de Molenwijkkamer/werkplaats Molenwijk. Ook is er plek voor buurtbewoners om mee te lopen in een van de kostuums en kunnen (amateur) muzikanten meedoen met de parademuziek in de fanfare.

 


Voor Pretvormer en ACCU stopten de aanvragen voor parades met het begin van de eerste lockdown. Niet lang daarna hebben we de handen ineen geslagen en hebben we miniparades ontwikkeld bestaande uit twee paradedieren en twee muzikanten. Hiermee konden we, binnen de corona voorschriften, veilig magische momenten en mooie ontmoetingen creëren.  We kiezen buurten en pleinen waarvan we denken dat het extra nodig is om daar liefde en kleur te brengen.

Het mondt iedere keer weer uit in een klein veilig feestje voor alle buurtbewoners; dansende kinderen op het speelpleintje, bejaarde mensen die vanuit hun tuin worden toegezongen, hele gezinnen dansend op het balkon of tieners die mee-toeteren op hun scooters.

 

Pretvormer bestaat uit Nina de Jong en Nena Duinmeyer. Zij organiseren, bedenken en maken parades in buurten en op festivals.

Pretvormer in de buurt en op festivals

Bekende initiatieven van Pretvormer zijn de Super Sint Maarten optocht en Carnaval van Noord. Grote buurtprojecten die, middels voorbereidende workshops in de buurt, uitmonden in prachtige optochten en parades. Het voorbereidingsproces zorgt ervoor dat mensen elkaar op een toegankelijke en eenvoudige manier kunnen leren kennen. Hiervoor organiseren we workshops waarin de deelnemers mee kunnen bouwen aan kostuums of instrumenten bespelen en liedjes leren die gebruikt worden in de parades.

Pretvormer maakt niet alleen parades in buurten en wijken, maar ook op festivals zoals Down the Rabbit Hole of Mysteryland. Ook hier maken wij er een spectaculaire belevenis van. Bijzondere, indrukwekkende kostuums, gecombineerd met muziek, zijn de ingrediënten voor een onvergetelijke parade. 

De parades op zowel festivals als in de buurten zijn een toegankelijke manier voor mensen om elkaar beter te leren kennen. Ze zijn bovendien zeer inclusief en gemaakt zodat echt iedereen eraan mee kan doen. Door de deelnemers actief te betrekken bij voorbereiding en uitvoering van de parade zorgt Pretvormer voor langdurige relaties tussen zowel de deelnemers onderling als  en met de nieuwe tradities in de wijk.

 

ACCU

ACCU  is een begrip in Amsterdam.  ACCU staat voor art, community, culture en maakt al jaren prachtige theatrale voorstellingen en community art projecten in de stad onder leiding van voormalig Dogtroepers Jos Zandvliet en Septimia Kuhlmann. Om de community art projecten van ACCU muzikaal te begeleiden hebben zij de ACCUfanfare opgericht in 2010.

De ACCU fanfare is een lopend straat orkest dat bestaat uit professionele en amateurmuzikanten die, met veel plezier, enthousiasme en uitstraling, muziek bij een parade kunnen maken. Het repertoire is een mix van muziek uit alle windstreken gecomponeerd en gearrangeerd voor dit blaasorkest. De ACCUfanfare werkt op regelmatige basis samen met Pretvormer.

 


Photo credit: Annelies Verhelst

door Pretvormer, ACCU


Onze
partners

Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam