Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

video AT5

Verpleegkundige Emma (25) al maandenlang geveld na Covid-infectie

15 juli 2020

IC-verpleegkundige Emma Haas (25) is al drie maanden ernstig ziek en heeft nog maar vijftig procent van haar longcapaciteit nadat ze het coronavirus heeft gehad. Ze mag 15 minuten per dag bewegen. Bizar genoeg ging net voordat ze ziek werd haar foto-oproep viral.

“Ik was bij de eerste patiënt die door corona op de IC overleed. Dat maakte zoveel indruk op me”, vertelt ze. Ze besluit om een foto vanuit het ziekenhuis te delen in de hoop dat mensen thuisblijven.

Ondertussen werkt ze zichzelf een slag in de rondte om alle coronapatiënten te helpen, totdat ze ineens zelf klachten krijgt. In het begin nog licht. “Ik kon ineens geen shoarma meer proeven of ruiken”, vertelt ze in haar tuin. Vanaf dat moment worden haar klachten steeds erger.

“Heel angstig. Op een gegeven zat ik alleen maar huilend op de bank. Het voelde continue alsof ik door een rietje moest ademen.” Niet verrassend wordt ze dan ook positief getest.

Ze wil absoluut thuisblijven. “Ik was zo bang. Nu had ik tenminste nog iemand op mij heen. In het ziekenhuis lig je alleen in een kamertje.” Dagenlang moet haar man haar verzorgen. Het wordt uiteindelijk wat beter maar nog altijd is Emma zeker niet hersteld. “De impact is dat ik eigenlijk niks meer kan. Ik mag maar 15 minuten per dag actief zijn.”

Ze kan voorlopig niet werken en maakt veel kosten voor haar herstel, die ze niet vergoed krijgt uit haar basisverzekering omdat ze niet op de IC heeft gelegen. “Ik gaf mijn leven voor de IC-patiënten en moet nu alles zelf betalen.” Het OLVG wil de kosten nu voor haar rekeining nemen. Maar Emma heeft in de hoop dat ook anderen niet hetzelfde overkomt bij de politiek aan de bel getrokken.

Er is nog zoveel onduidelijk over het virus dat het nog maar de vraag is of Emma volledig herstelt. “Dat is echt vreselijk. Daar moet je niet te veel bij stilstaan.”


Onze
partners

Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity