Jazz in de openlucht, veilig en super gezellig 2021
door Raffaela Herbert
Voor de uitbraak van de pandemie waren mondkapjes vooral waar te nemen bij studenten, expats en toeristen uit Aziatische landen. Inmiddels is dat dusdanig gewijzigd dat mondkapjes een vast onderdeel van het straatbeeld beginnen te worden. Ik merk dat ik daar nog steeds erg aan moet wennen. Niet alleen zijn mondkapjes voor mij intrinsiek verbonden met (enge) medische procedures, wanneer van anderen slechts de ogen zichtbaar zijn, maakt dat het contact onderling ongewild afstandelijker en de algehele sfeer kouder. Hoewel het natuurlijk de bedoeling is dat we momenteel letterlijk afstand houden, voelt alsof het dragen van een mondkapje nog een extra barrière in het menselijk contact opwerpt.
Dat gezegd hebbende, het dragen van mondkapjes in het openbare leven omdat men zelf klachten ervaart of juist omdat mensen in de directe omgeving een kwetsbare gezondheid hebben, kan ik alleen maar toejuichen. Alleen door dergelijke maatregelen te nemen kunnen we het virus overwinnen. Daarom vind ik de samenkomst van de geanonimiseerde man door het mondkapje en het V-teken een treffend beeld. Het deed me denken aan Churchill die het V-teken gebruikte als overwinningsteken. Juist nu is het teken relevanter dan ooit, want ook dit virus zullen we overwinnen. V for Victory.
Deze foto is op 29 april 2020 gemaakt in de Sarphatistraat.
door Liselotte Stoelinga
De Thaise massagesalon heeft de deuren gesloten. Het mondkapje beschermt. Maar wie moet er in bescherming genomen worden?