Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Isolatie in de stad




Dear Aunt and Family,

I have thought of you many times but to day [sic] is the first time that I succeeded in finding time to write you a few lines.

Ralph and I are fine, and have not gotten the “flue” [sic] yet altho [sic] it is pretty bad down here at present. It seems to be among the older folks and children. The graded schools and High School is closed here but only a few students of K.U. have it, they thought it was not necessary to close college until they see that it must be done. Heard you folks had it this fall but hope you are all over it and feeling fine.

Bovenstaand citaat komt uit een brief die begin mei 2020 geschreven had kunnen zijn. Amsterdam is stilgevallen, scholen zijn gesloten, de pleinen zijn leeg, de straten verlaten. Achter deze rust woedt een storm veroorzaakt door het Covid-19 virus. Het drijft mensen in hun huizen, laat winkels de deuren sluiten en legt het openbare leven nagenoeg stil.

Maar het bovenstaande citaat is niet in mei 2020 geschreven, maar zo’n honderd jaar eerder. In 1918 was briefschrijfster Myrtle, student aan de universiteit van Kansas , toen de Spaanse griep om zich heen greep. De universiteit sloot in oktober de deuren uit angst voor grootschalige besmetting en de studenten mochten die stad niet verlaten om verspreiding van het virus te voorkomen.
Ook daar werd het maatschappelijk leven stilgelegd en moest de samenleving zich aanpassen aan de dagelijkse realiteit waarbij het virus als een sluipmoordenaar huis hield.

Er zijn meerdere momenten in de geschiedenis geweest waarbij mensen zich, al dan niet vrijwillig, in zelf-isolatie of quarantaine zijn gegaan. Welke impact had dat op die personen? Wat zijn de overeenkomsten met onze huidige situatie? En op welke manier kan je dat vorm geven als je niet meer bij elkaar kan komen?

In de afgelopen weken hebben veel kunstenaars de gevolgen van de ‘smart lockdown’ en de zelf-isolatie die daar het gevolg van was in beeld gebracht.

In vergelijking met 1918 hebben zijn er inmiddels veel meer middelen voorhanden om uitdrukking te geven aan het gevoel van isolatie, in beeld, schrift of geluid.

In deze zaal worden verschillende perspectieven van Amsterdammers op zelf-isolatie samengebracht.




Deze zaal is gecureerd door:
Urban Myth

Deze zaal is gecureerd door:
Jörgen Tjon A Fong

Artistiek leider van Urban Myth

FILTERS
Sorteren op:


Onze
partners

Soundtrackcity Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West