Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Afbeelding Geloof en Hoop

Taraweeh achter gesloten deuren

Tijdens de Ramadan mogen moslims na het avond gebed (Salat al Isha) het speciale Taraweeh-gebed bidden. Het is voor mij persoonlijk het gebed waar ik jaarlijks naar uitkijk. Na het verbreken van het vasten is het heel fijn om te wandelen naar een moskee in de buurt, daar verschillende buren en vrienden te treffen en samen op de dag terug te kijken. Dit jaar was er helaas geen Taraweeh gebed dat gefaciliteerd werd door de moskee├źn. Wellicht waren er ZOOM bijeenkomsten, maar dat heb ik bewust vermeden. Ik had dit jaar extra behoefte om mensen te treffen na het verbreken van het vasten en om samen met mijn omgeving te bidden en god om vergiffenis te vragen. Het gemis van de moskee was voelbaar en eigenlijk heb ik nooit gedacht dat ik ooit een Ramadan mee zou maken, waarbij ik zoiets als het Taraweeh-gebed zou missen.

Tijdens de eerste week van de Ramadan ben ik op een willekeurige avond samen met mijn vrienden Cihad en Yusuf langs de Westermoskee en de Taibah moskee gereden om te zien hoe de moskee erbij stond zo zonder moskeegangers. Het was een pijnlijke avond, maar tegelijkertijd ook fijn om bewust te zijn van het gemis. Zo besef je even wat de Ramadan wel niet voor je is.

door Fouad Lakbir


Onze
partners

Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam