Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

tekst

Regenboog reportage inloophuis Zeeburg

Loopje Regenboog #2: Groeten uit Zeeburg!

Het is De Regenboog er aan gelegen om de inloophuizen koste wat kost open te houden in deze tijden: wat gebeurt er allemaal? Wat is er anders dan normaal? Uw razende reporter Fré Meijer doet verslag vanuit de frontlinies.

In deze editie interviewt Fré Willemijn Los, van inloophuis Zeeburg. “Het is niet iemands droom om dakloos te zijn”

 

Wat is er allemaal veranderd?

“We hebben opeens een veranderde groep bezoekers, het zijn allemaal mensen die echt niks hebben. We hadden tot nu ook mensen die wel een huis hebben maar hier kwamen omdat ze eenzaam zijn of niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Toen het begon met corona hebben we eerst mensen naar huis moeten sturen die 65 plus zijn, daarna iederéén die een plek heeft om te verblijven overdag.”

“We hebben nu dagelijks rond de 30 tot 40 mensen, eerder was dat 40 tot 50. Gelukkig zijn shifts van bezoekers niet nodig, er is hier – met 1,5 meter afstand – nog steeds net genoeg ruimte voor iedereen. Ook moet natuurlijk iedereen (onder toezicht) de handen wassen en bij wie er slecht uitziet of hoest wordt de temperatuur genomen.

Koffie en thee staan meteen bij de ingang klaar, zodat mensen binnen minder heen en weer lopen. Het eten delen we aan de tafels zelf uit en we gebruiken wegwerpbekers, bestek en borden. Ook krijgt men latex handschoenen en wie een mondkapje wil (of nodig heeft ivm hoesten) krijgt die ook. Wij als personeel dragen zoveel mogelijk een mondkapje , vooral als we bijvoorbeeld eten uitdelen. Dus ja, wat is er eigenlijk niet veranderd?”

Zijn jullie zelf bang om corona te krijgen?

“Met sociale interactie is er natuurlijk altijd een risico. We ventileren goed, maken vaker tafeltjes en deurknoppen schoon. Van de vaste medewerkers is Henk uitgevallen omdat hij tot de risicogroepen behoort. En Lydia is daarom juist meer gaan werken. Door het stopzetten van alle dagbesteding moesten we van de meeste meewerkend bezoekers – hopelijk tijdelijk- afscheid nemen.

Alleen de meewerkend bezoekers die nodig zijn om het inloophuis draaiend te houden en die zelf dakloos zijn mochten blijven. Ons keukenteam was daarom uitgevallen maar gelukkig hebben we van inloop Oud-West kok Wing uitgeleend gekregen. En gelukkig voorziet Marleen’s keukenteam vanuit de Buurtboerderij ons van eten als de kok er niet is, daar zijn we heel erg blij mee. Omdat we nu heel veel inlooptaken zelf doen ipv onze bezoekers, zoals broodjes smeren, eten maken, de was draaien, mensen onder de douchen helpen, hebben we het als team best wel druk.”

Hoe reageren de bezoekers?

“In het begin vonden sommigen het allemaal een beetje overdreven, maar nu snapt iedereen de maatregelen wel. En ze zijn dankbaar, we krijgen kushandjes, lucht boksen en heel vaak ‘dank je, dank je’…

Dat is wel fijn om te merken. Er zijn weinig problemen, iedereen is aardig voor elkaar.”

“Zelf zie ik dat ze het zwaar hebben. Mensen komen kapot binnen en het enige dat wij kunnen bieden is eten, warmte en een douche. Ze moeten ook van hot naar her door de stad lopen. Er zijn mensen die door de GGD zijn weggestuurd uit de nachtopvang van de Transformatorweg. En dan komen ze nu in de Van Hogendorp sporthal of ze slapen buiten.

En hoe ze aan geld voor bijvoorbeeld shag of een tramkaart moeten komen is iedereen een raadsel. Bijna alle activiteiten waarmee ze normaal buiten wat konden verdienen zijn weggevallen, dat geeft enorm veel stress.

En dan veranderen de regels weer en past men zich weer aan. Buiten kun je niet je behoefte doen, dus dat moet bij een inloophuis, dan ga je naar – bijvoorbeeld – inloophuis Oud-West, maar zit dan vol. En dus weer verder naar een ander inloophuis.

Mensen staan hier al te wachten als wij aankomen om half tien, om om 10.00 uur open te gaan. Het is echt afzien voor ze. Ze doen het niet voor de lol, het is niet hun droom.”

En hoe gaat het met de nachtopvang in zelfbeheer?

“Ja, dat gaat buitengewoon goed. Die is ook zo’n twee weken geleden gestart met een groepje van vijf mensen. De huismeester is een van onze bezoekers die nu in een procedure zit om een status te krijgen. Verder is er een dakloze bakker die overdag heel hard werkt, een oudere intellectuele heer in afwachting van een huis en iemand die failliet gegaan is. Het is een fijne, rustige groep.”

 

Wat vind je bijzonder aan deze tijd?

“Dat wat iedereen zegt: de samenhorigheid is groot. Andere collega’s zoals trajectbegeleiders en maatschappelijk werkers helpen ons uit de nood.

Of het uitlenen van de kok van Oud-West is fijn. Ook de donaties zoals de Sheltersuits die bezoekers kregen en tentjes die er komen. Ook verrassend dat je tot nieuwe inzichten komt. Eigenlijk zouden bezoekers altijd hun handen moeten wassen bij binnenkomst en dat centrale koken op de Buurtboerderij zou misschien ook een idee zijn”.

 

 

 

 

 

Artikel datum: 

06/04/2020

Reacties

Toegevoegd door Bas de Groot op 6/4/2020 – 15:42.

Groeten terug!

 

Toegevoegd door Janneke van Loo op 6/4/2020 – 21:29.

Bezoekers van Zeeburg zijn in veel goede handen!

 

Toegevoegd door Joost Slis op 7/4/2020 – 09:40.

Mooi om te horen hoe elke tak van sport binnen de Regenboog zijn eigen discipline van nieuwe spelregels voorziet en dat we dat met z’n allen ook best aardig vinden.

 

Toegevoegd door Sander Kersten op 7/4/2020 – 11:40.

Ja mooi en goed werk! Wel even de neusstrip van je maskertje naar de neusbrug vormen Willemijn, nu adem je er geheel langs!

 

Toegevoegd door Kathleen Denkers op 8/4/2020 – 12:32.

Het kan dus gewoon met de mondkapjes op, mooi verhaal!

 

Toegevoegd door Debora Pieroelie op 14/4/2020 – 11:15.

Mooi … Hou vol! Veel onder de Regenboog komt goed

 

Het is De Regenboog Groep er aan gelegen om de inloophuizen koste wat kost open te houden in tijden van corona. Wat gebeurt er allemaal? Wat is er anders dan normaal? Uw razende reporter Fré Meijer doet verslag vanuit de frontlinies. Deze keer vanuit inloophuis Zeeburg in Oost.

door Fré Meijer


Onze
partners

Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity