Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

tekst

Regenboog reportage inloophuis Spreekbuis

Coronaboogje inloophuizen!

Razende reporter Fré Meijer doet een rondje langs de verschillende inloophuizen en deze keer spreekt ze Jeroen de Rooij van De Spreekbuis!

Wat is er allemaal veranderd?

“We hebben nu veel minder bezoekers , hadden we er eerst rond de 25 mensen, nu zijn dat er zo’n 15. Ze mogen maximaal twee uur binnen zijn, maar natuurlijk langer als er er niemand buiten wacht. In het begin was het een beetje improviseren, we hadden ook geen beschermingsmiddelen. Nu dragen we als personeel mondkapjes en handschoenen. Zelfgemaakte ja, er ligt nu een leuke stapel gekleurde mondkapjes.”

Wat angstig in het begin

“Eén van onze drie meewerkend bezoekers blijft nu thuis omdat ze tot de risicogroepen behoort. De  vier vrijwilligers werken gewoon door. En ik werk soms ook thuis. In het begin was iedereen wat angstig, maar omdat we nu onszelf beschermen valt het nu wel weer mee.
Of bezoekers ook angstig zijn? Nou ja, gewoon zoals iedereen. De een doet zich stoer voor, een ander blijft wat vaker buiten omdat dat veiliger is. Ze nemen het zoals het komt. De nachtopvang in de sporthal wordt wel erg gewaardeerd merk ik. Nu hoeven ze niet meer iedere dag een slaapplek te zoeken.”

Hoe gaat het met de Z-krant verkopers?

“De Spreekbuis is altijd ’s morgens open voor bezoekers van acht tot één uur. De middag is voor de distributie van de Z-krant, daar komen nu ook veel minder verkopers, rond de vijf tot tien mensen. Die distributie is ook in De Kloof, Makom, Oud-West en De Meeuw, ja we zijn stadsbreed bezig, haha! Maar de verkopers hebben het vooral in het begin financieel erg moeilijk gehad. Afstand houden, contant geld overhandigen.. lastig. Je moet bedenken dat de meesten van hen kwa inkomen afhankelijk zijn van de Z-krant. Nu gaat het iets minder slecht omdat de verkopers mondkapjes en handschoenen dragen en een geldbakje hebben. Je hebt vast ook wel de Z-Krant gezien met als voorkant : Help, ik kan niet thuisblijven. Een oproep om geld te doneren. Dat heeft wel geholpen, maar we zijn als Z-krant voor zo’n 70 procent afhankelijk van de verkoop, dus de inkomsten van de stichting lopen wel erg terug. We zijn nu bezig met andere publicaties die verkocht gaan worden.”

Wat mis je?

“Het vrije contact met elkaar, met de bezoekers. Je neemt afstand, niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk. Je communiceert anders, kijkt elkaar minder vaak in de ogen. Dat is jammer en dat mis ik wel.”

Wat vind je het meest bijzondere van deze tijd?

“Het enorme aanpassingsvermogen en improvisatietalent. Ik bedoel binnen de Regenboog, maar ook bij bezoekers en vrijwilligers. Heel bijzonder om te zien. En het lijkt alweer zo lang geleden dat het allemaal begon, maar we zitten nog maar in de vijfde week. We hebben echt veel bereikt in heel korte tijd. Dat geeft moed en tis goed om elkaar af en toe te complimenteren. Ja, inderdaad, we zijn aardiger voor elkaar.”

Artikel datum: 

21/04/2020

 

Reacties

Toegevoegd door Janneke van Loo op 22/4/2020 – 08:57.

Hulde voor team Spreekbuis! Alle veiligheidsmaatregelen genomen en niets ingeleverd op de bekende Spreekbuissfeer. Topcluppie!

 

Toegevoegd door Suzan van Otterdijk op 22/4/2020 – 12:32.

Mooi! Leuk om te lezen. Zet em op daar

 

Toegevoegd door Jos Holweg op 23/4/2020 – 09:47.

ik ben trots op al deze Kanjers!

 

Reactie toevoegen

Top of Form

Uw naam  Fré Meijer

 

 

 

Razende reporter Fré Meijer doet een rondje langs de verschillende inloophuizen van De Regenboog Groep tijdens corona. Deze keer spreekt ze met Jeroen de Rooij van De Spreekbuis in Oost.

door Fré Meijer


Onze
partners

Soundtrackcity Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West