Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Afbeelding

Stay Safe !

Deze vaas zag ik in de etalage van Galerie KochxBos, bijzonder om bij stil te staan.

Vaas Stay Safe – De Tulipiere
Meryl Donoghue
‘Voor de 15-jarige jubileumshow “Wide Awake” van KochxBos Gallery wilde ik een stuk maken dat typisch Nederlands is en ook specifieke sprak over dit ongekende moment in de geschiedenis dat de hele wereld collectief meemaakt.

De vaas
De Tulipiere sluit aan bij de Delfts Blauw versieringstraditie en is een herkenbaar Nederlands icoon. In tegenstelling tot de joviale frivoliteit van dit schip, weerspiegelt de versiering thema’s van de wereldwijde pandemie van dit jaar.

De dieren
De ene kant toont een scene van vleermuizen die in de lucht ronddartelen boven een eenzaam schubdier en daaronder een slangenmotief verstrengeld op de voet van de vaas. Deze dieren zijn allemaal ooit geïdentificeerd als mogelijke verbanden met de verspreiding van het coronavirus.

De ogen
Aan de andere kant staan twee ogen die uitkijken boven het motto ‘Stay Safe’, een uitdrukking die dit jaar constant wordt gebruikt als een ‘au revoir’ voor telefoongesprekken, e-mails en onverwachte straatontmoetingen met vrienden. Dit motto op de vaas staat in de plaats van de maskers die de facto items van onze dagelijkse garderobe zijn geworden.

Overal waar we nu kijken, kijken onze ogen uit boven gemaskerde gezichten. Een identificeerbaar en gebarend kenmerk in onze verder verborgen identiteiten. Tenslotte toont de vaas twee figuren aan de zijkanten in plaats van traditionele handvatten.

St. Edmunds met pijlen
De eerste figuur is het onthoofde lichaam van St. Edmund, doorboord met pijlen. St. Edmund, ook wel bekend als Edmund de Martelaar, was koning van East Anglia in Groot Brittannië in 855. Hij werd in 869 door de Denen vermoord, op bevel van Ivar the Boneless: geslagen, beschoten met pijlen en uiteindelijk onthoofd. Legendes vertellen dat zijn hoofd toen in het bos werd gegooid en werd gevonden door een wolf, die Edmunds volgelingen waarschuwde door naar hen te schreeuwen. St. Edmund is de patroonheilig van pandemieën en is daarom samen met de wolf die zijn hoofd herstelde een bijzonder geschikt icoon om deze Tulipiere versieren.

www.kochxbos.com

door Moni Dekkers


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam Soundtrackcity