Corona in Watergraafsmeer
door Rein Mulder
Afgelopen week zat ik weer eens door de artikelen op nu.nl heen te scrollen en het viel mij op dat er sinds lange tijd eindelijk weer eens iets te lezen is dat niet over Corona gaat. Fijn! Aangekomen bij de rubriek “opmerkelijk nieuws” viel mijn oog op een titel die mij nog lang is bijgebleven.
“Reuzenpanda ontsnapt uit nieuw, peperduur verblijf in Deense dierentuin”
Bij het lezen van deze titel kwamen er meteen een hoop vragen bij mij op. Hé? Een panda? Zijn panda’s niet juist de meest makke en luie dieren op aarde? Die eten toch alleen maar de hele dag en hebben nooit seks? Waarom zou nou juist, van alle dieren, een panda proberen te ontsnappen?
Ik besloot het artikel te lezen in de hoop dat mijn vragen beantwoord zouden worden. Maar helaas, niks was minder waar. Het artikel bestond uit hooguit tien zinnen die je kort kan samenvatten als: panda klimt over hek, verzorgers verdoven panda, panda terug in verblijf. Nergens een motief te vinden… Jammer…
Aangezien ik momenteel toch vrij weinig te doen heb, besloot ik zelf opzoek te gaan naar een verklaring. Ik zocht wat meer informatie over panda’s op en kwam uit op het volgende artikel: “Waarom de panda een evolutionaire loser is”. Al mijn vooroordelen werden meteen bevestigd. Een panda is 12 uur per dag bezig met eten, heeft maar zo’n 24 tot 72 uur per jaar zin in seks en heeft als één van de weinige diersoorten, naast de mens, last van depressies. Dit klinkt nou niet echt als de beschrijving van een ondernemend type die zich losrukt uit de dagelijkse sleur.
Bovenstaande informatie over de panda maakte mij alleen nog maar nieuwsgieriger naar het feit waarom deze panda besloot dat het nu opeens genoeg was, en een poging deed om te ontsnappen. En toen opeens had ik het! Wat nou als de actie van deze panda niets meer is dan een afspiegeling van wat er op dit moment in onze wereld gebeurt.
Maandenlang zaten wij opgesloten in onze kamers, we konden nergens heen. De dagen sleten we, onszelf volproppend (gelukkig wel met een iet wat meer variërend dieet dan enkel bamboe), voor de buis. Sociaal contact was beperkt tot Zoom of Houseparty, en seks was iets waar je alleen nog maar over kon fantaseren.
Maar toen was het 1 juni! Het moment waarop wij besloten dat het mooi geweest was. We gingen weer massaal naar buiten! De terrassen zaten vol en we besloten dat we de regels konden overtreden omdat er op dat moment iets belangrijkers plaatsvond dan Corona #blacklivesmatter©
We braken uit onze kooi!
Wat de panda triggerde om dit ook te doen zal voor altijd een raadsel blijven. Wel kunnen we misschien iets leren over hoe het afliep met de panda. De drang naar volledige vrijheid resulteerde in het feit dat de panda opnieuw opgesloten zit. Had de panda dit dan voorzichter aan moeten pakken? En zo ja, hoe dan? Dit zijn vragen waar ik helaas het antwoord niet op weet. Hopelijk zal de tijd ons dit leren. Maar laten we er in de tussentijd voor zorgen, dat ook wij, niet terug in onze kooi hoeven.
door Lars Aalders (24)