Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Netzer Nederland geeft een ZOOMerweekend

Wegens de corona-gerelateerde annulering van het Netzer Zomerweekend 2020 dat plaats zou hebben gevonden in het weekend van 5-7 juni, besloot Netzer, de liberaal-joodse en zionistische jongerenvereniging van Nederland, het weekend alsnog door te laten gaan, maar op een iets andere manier. Het was de perfecte gelegenheid voor een online ‘ZOOMerweekend’, met activiteiten gedurende het hele weekend te volgen via het videobelplatform Zoom.

Dit eerste online weekend verving het reguliere weekend. Netzer vindt het heel belangrijk om toch in deze onzekere coronatijd activiteiten te organiseren om joodse jongeren bij elkaar te brengen, ook al kon dat deze keer niet fysiek. Een samengesteld ‘Zoomerpakket’ met onder anderen een t-shirt, een netzertas, allerlei spullen om mee te kunnen doen aan de activiteiten en nog veel meer werden aan de 45 deelnemers opgestuurd.

Wij trapten af met Netzer’s eerste online Kabbalat Sjabbat-dienst ooit. De dienst werd voor een groot deel overgenomen door de kinderen die vanuit huis tefilot zongen, wat dit een echte jeugddienst maakte, georganiseerd door en voor joodse jongeren.

Netzer Nederland is een tak van Netzer Olami dat meer dan 15 jeugdverenigingen telt over de hele wereld. Madrichiem (jeugdleiders) van onze zusterbewegingen uit het buitenland zijn voor de online Kabbalat Sjabbat-dienst uitgenodigd om een deel van de dienst over te nemen. De uitgenodigde verenigingen waren Colônia uit Brazilië en Netzer Duitsland, die veel enthousiasme en hun eigen geluid meebrachten naar de dienst. Zo konden onze chanichiem (leden) goed zien dat Netzer onderdeel is van een grote internationaal jongerenvereniging, van andere Netzers over de wereld. Tijdens de dienst waren er meer dan 60 aanwezigen, uit Nederland, Brazilië en Duitsland.

Op sjabbat was de eerste activiteit een creatieve workshop. In het ZOOMerpakket zat een tegeltje met een porseleinstift. De kinderen kregen de opdracht om deze te versieren volgens het thema ‘Wat betekent Netzer voor jou?’. Na deze activiteit hebben we een groot aantal creatief versierde tegeltjes gezien die heel mooi zullen passen aan de wand van onze nieuwe jongerenruimte (Moadon) in de LJG Amsterdam. Hierdoor werd het ZOOMerweekend extra interactief. Tevens was de parasja van de week kort besproken.

In de avond werd een Netzer Game-Night gehouden waarin kinderen gedurende vijf ronden verschillende games konden volgen, begeleid door madrichiem. (jeugdleiders)

Zo hadden de kinderen de gelegenheid om al deze games te volgen en ook de gelegenheid om in ‘breakout rooms’ bij te praten met hun Netzervrienden.
De zaterdagavond werd zoals gebruikelijk afgesloten met havdala. Ditmaal extra speciaal omdat het de allereerste online-havdala was. Zo hebben we toch het gevoel van samenzijn bij het einde van de Sjabbat kunnen ervaren.

Dit speciale Netzerweekend werd, zoals gebruikelijk, afgesloten met een eindspel. Deze vond plaats op zondagmiddag, en heette het ‘Netzer Mysterie’. Tijdens dit mysterie liepen de madrichiem (jeugdleiders), ‘bestuurd’ door de chanichiem met een ‘bodycam’ door de LJG Amsterdam, op zoek naar een verdwenen doos geld. Aan de hand van pe’oelot (activiteiten) van verschillende stations in de LJG Amsterdam kon een goede of foute letter worden verdiend door de verschillende teams, afhangend van hoe goed deze is uitgevoerd. Met al deze letters kon een woord gevormd worden dat wees naar de plek van de verdwenen doos, waarna het mysterie opgelost wordt.

Het mazkiroet (bestuur) van Netzer kijkt tevreden terug naar het eerste online Netzer weekend ooit, het ‘Zoomerweekend’. Waarbij wij een zeer grote groep van bijna 50 joodse jongeren, ondanks de coronacrisis, bij elkaar hebben gebracht. Wij zitten in iedere geval niet stil. Desondanks kunnen wij niet wachten tot we weer fysieke activiteiten en weekenden kunnen gaan organiseren voor al onze chanichiem (leden).

door Netzer Nederland


Onze
partners

Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity