Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Is een pandemie een oorlog

Mijn voormalige huis in Sarajevo, net na de oorlog (december 1995).

“Waarom vechten jullie?”, vroegen mensen mij tijdens de oorlog in Joegoslavië. “De omstandigheden waren zwaar en het ging slecht met de economie”, probeerde ik uit te leggen. “Mensen werden bang en daarna gevoelloos, men leefde zich niet meer in in andere bevolkingsgroepen. En vanaf daar ging het heel snel.” Mijn Nederlandse vrienden luisterden naar mijn uitleg, maar ze konden het zich niet voorstellen. Nu in de hele wereld een grote crisis dreigt en veel mensen in angst leven, vraag ik me af in hoeverre we ongevoeligheid voor de ander kunnen voorkomen.

door Lidija Zelovic


Voor Lidija Zelovic is de huidige crisis aanleiding om terug te keren naar haar gedachten over Sarajevo en de herinneringen aan de oorlogen in voormalig Joegoslavië.  Ondanks de lockdown, reisbelemmeringen en gesloten grenzen is het hier en nu in Amsterdam nog altijd onlosmakelijk verbonden met de wijdere wereld om ons heen.


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity Het huis van Amsterdam