Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

#HoeGaatHetEchtMetJe

door #HoeGaatHetEchtMetJe


Een oudere die ik interviewde voor Tante Dientje, woont in een flat waar volgens haar ‘iedereen bang is’. De mensen durven na vijf uur ‘s middags niet meer naar buiten, ze vertrouwen de buurt niet. De dame in kwestie kwam met een reeks voorbeelden waar ik erg van schrok. Met een knoop in mijn maag nam ik afscheid van haar.

Het gesprek waar deze uitspraak uit komt, verliep van vriendelijk en gemoedelijk naar een diepe somberheid. ‘Dit is geen fijne eeuw’ vond de persoon in kwestie. Door haar uitspraak te koppelen aan het perspectief van een hele eeuw, kwamen de woorden bij mij nog harder binnen.

Deze twee posters en bijgaande anekdotes geven een beeld over de sombere kijk van de bewoners in Amsterdam Noord waar Claartje Chajes mee in gesprek is gegaan. Chajes verzamelde verhalen van meerdere ouderen, als haar buurvrouw en inwonenden van Cordaan in Amsterdam Noord en bundelde die tot 1 personage ‘Tante Dientje’, gemiddeld 81 jaar oud. 

 

***

 

#HoeGaatHetEchtMetJe is een community-kunstproject over de (on)zichtbaarheid tijdens de corona-crisis. De campagne geldt als spreekbuis voor de lokale gemeenschap, een poëtische noot in het sociale, politieke en culturele debat tijdens Covid-19, tentoongesteld op billboards in de publieke ruimte van de stad. Het is een campagne in taal en beeld die het gesprek aanwakkert over hoe we elkaar voortaan kunnen horen, zien en helpen. Geïnspireerd op de vraag die we elkaar vaker zijn gaan stellen: Hoe Gaat Het Echt Met Je?

Community kunstenaar Amsterdam Noord: Claartje Chajes

Quote posters: Tante Dientje (gemiddeld 81 jaar oud)

Initiatiefnemers: Merel Noorlander en Arthur Kneepkens. Assistentie: Jovana Stulic. 

Grafisch vormgeving: Yuri Veerman

Foto postercampagne: Jovana Stulic

#HoeGaatHetEchtMetJe


Onze
partners

Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity