Nowruz
door Zarlasht Zia
Voor mij, als documentairefotograaf en feminist, kwam deze crisis hard binnen. In een paar dagen tijd verloor ik ál mijn opdrachten. Ook maak ik me veel zorgen om mijn risicogroep ouders en zie ik mijn vrienden bijna niet. Financiële onzekerheid, een onplanbare toekomst én stress over mijn werk: hóe kan ik mijn fotografieprojecten voortzetten met de anderhalvemeterregeling?
Op dit moment, midden in deze crisis, vind ik het belangrijker dan ooit om vrouwen zichtbaar te maken. Virussen en crisissen lijken geen onderscheid te maken tussen mensen. Toch hebben ze verschillende effecten op verschillende groepen in onze samenleving.
Vrouwen drágen deze crisis. Velen zijn werkzaam in de vitale gezondheidszorg. Wij noemen ze onze ‘helden’ zonder erbij stil te staan dat vrouwen nog altijd minder verdienen dan mannen. Vrouwen kunnen nu geen abortus ondergaan, ze kunnen te maken krijgen met een toename van huiselijk geweld, de onmogelijkheid van sekswerk, alleenstaand moederschap en met armoede.
Deze zaal is een ode aan alle vrouwen van Amsterdam, de stad die ik een zeer warm hart toedraag. Ik ben trots dat ik dit samen met meer dan vijftig vrouwelijke makers heb mogen doen en ik realiseer me hoe bijzonder het is dat zo veel vrouwen angst, onzekerheid, woede en frustratie hebben omgezet naar werk. Dit heeft mij enorm gevoed en gesterkt. Verhalen over sekswerk, borstkanker, eenzaamheid, masturbatie en een voorleesjuf passeren de revue. ‘Female gaze goes viral’ is een combinatie van gevestigde kunstenaars, amateurs of gewoon je buurvrouw; al deze verhalen verdienen een plek in het corona-archief van Amsterdam Museum.
Ik blijf de zaal aanvullen, dus blijf je werk insturen!
Deze zaal is gecureerd door:
Willemieke Kars