Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Vrijwillig portier

Vanessa is vrijwillig portier in een Amsterdams verzorgingshuis. De functie van portier is in het leven geroepen om alle extra dingen te doen die nodig zijn om de Coronamaatregelen te kunnen handhaven, zoals:

• bewoners met dementie/korsakov oid helpen herinneren wat wel en niet kan;
• bezoek begeleiden volgens de dan geldende regels (in de babbelbox, alleen na gezondheidscontrole waaronder temperaturen, etc.)
• aannemen van o.a. cadeaus, boodschappen en was van familie en vrienden voor bewoners

“Ik zag met de lockdown, net als vele andere ZZP-ers, al mijn opdrachten wegvallen. En om mij toch nuttig te voelen ben ik twee dagen in de week aan de slag gegaan als vrijwillig portier. Dit helpt mij om een goed ritme te houden en ik vind het prachtig om een wereld te leren kennen die tot nu toe voor mij vrij onbekend was.

Soms kost het wat tranen, zoals toen een demente bewoner zei: ‘Weet je meisje, vroeger toen ik klein was, toen mochten mensen gewoon zelf even naar buiten en naar een winkel ofzo gaan’ of een ander die zei: ‘Het is een beetje net zoals toen met die Duitsers, vind je ook niet?’. Maar gelukkig levert het evenzoveel keren een glimlach op als je bewoners blij kunt maken met steeds meer mogelijkheden bezoekers te ontvangen, cadeautjes die ze krijgen of gewoon door lekker lang met ze te praten en ze aandacht te geven.”

door Vrijwilligers Centrale Amsterdam / Foto door: Sake Rijpkema


Onze
partners

Het huis van Amsterdam Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West