Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Toegankelijkheid Stadsloketten vergroot

Hoe fijn is het om te vertellen dat in de Week van de Toegankelijkheid (5 tot en met 9 oktober 2020) alle Stadsloketten van de gemeente Amsterdam en Weesp toegankelijk zijn gemaakt voor slechthorende en dove mensen.
Samen met Stichting Welzijn Doven Amsterdam (SWDA) heb ik daar namens Slechthorend Amsterdam over mee mogen denken.
Amsterdammers die slechthorend zijn kunnen gebruik maken van een luisterhulp. Er is een microfoon en een versterker aanwezig, waardoor je ringleiding, soloapparatuur of een koptelefoon kan gebruiken. Alle apparatuur is aanwezig op het Stadsloket en je kunt er naar vragen bij de balie. Je kunt ook je eigen streamer gebruiken als dat je voorkeur heeft.
KPN Teletolk is voor dove Amsterdammers een bekende en vertrouwde methode om in gebarentaal te communiceren. Via een mobiele telefoonverbinding wordt contact gelegd met de gebarentolk. Ook deze mogelijkheid hebben de Stadsloketten.
De deuren van de ingang van alle Stadsloketten zijn voorzien van de bekende blauwe stickers met het internationaal toegankelijkheidssymbool voor doven en slechthorenden.

Instructiefilmpjes voor de medewerkers van de Stadsloketten

Om de medewerkers van de Stadsloketten wegwijs te maken in de ondersteuningsmiddelen en de omgang met slechthorende en dove mensen zijn in opdracht van de gemeente Amsterdam drie filmpjes gemaakt. Het eerste filmpje legt uit welke hulpmiddelen er zijn en hoe deze werken. Het tweede en derde filmpje bestaat uit interviews. Een met Brenda Beentjes van SWDA, en een met mij vanuit Slechthorend Amsterdam.  In de filmpjes geven we allebei tips hoe medewerkers van de Stadsloketten het beste om kunnen gaan met mensen met gehoorverlies. De bedoeling van de filmpjes is dat medewerkers meer begrijpen van de leefwereld van doven en slechthorenden en hoe zij als medewerkers hiermee rekening kunnen houden in de benadering en communicatie.

door Marja de Kinderen


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity Het huis van Amsterdam