Deze hele stad is dood
door Michiel Bollinger
Juli 2020 – Dit artikel is onderdeel van de interviewreeks SOLIDARITEIT (link naar deel 1)
Tekst Robin Uitham
“Houd oog voor de meest kwetsbaren”
Een groep burgers, wetenschappers en andere betrokkenen uit het maatschappelijk middenveld heeft samen met burgerbeweging DeGoedeZaak samenuitdecrisis.nl opgericht, vertelt Sara Murawski, een van de initiatiefnemers. Op de website verzamelen zij campagnes en initiatieven om samen uit de crisis te komen. Iedereen kan meedoen. “Hier vind je bondgenoten om samen te strijden voor een eerlijke economie, een rechtvaardige samenleving en een duurzame toekomst”, staat op de site.
“Wij maken ons druk om de vraag hoe we samen uit de crisis komen straks. Wie gaat dat allemaal betalen? Ditmaal moeten we eerlijk en duurzaam uit de crisis komen. Vorige keer zijn de banken gered, ook nu gaat er veel geld naar bedrijven zonder dat daar duidelijke voorwaarden aan worden verbonden. Wij vinden dat het anders moet. Er moet een oplossing komen voor alle mensen. Dat betekent dat je juist oog moet houden voor de meest kwetsbaren, de mensen die het ook voor de crisis al moeilijk hadden. En we moeten ook een visie hebben voor de lange termijn, we hebben te maken met groeiende ongelijkheid, klimaatvervuiling. Die moeten we bestrijden. Deze crisis kunnen we gebruiken om juist die uitdagingen op te pakken.”
“Wij vinden dat juist burgers zich moeten uitspreken. Hoe we uit de crisis gaan komen en wie er steun krijgt, is een verhaal dat door iedereen zou moeten worden gedragen. Bedrijven hebben het meest gemakkelijk ingang naar de beleidskamers, naar het Torentje. Wij willen een ander geluid laten horen vanuit burgers naar het Torentje, zodat er straks op Prinsjesdag een begroting wordt gepresenteerd die recht doet aan iedereen.”
“Het kabinet heeft onvoldoende oog gehad voor de meest kwetsbaren. Het gaat veel over bedrijven, KLM, Hema enzovoort. Waarom gaat het niet om vragen als: krijgen de mensen die nu zo hard lopen om onze samenleving draaiende te houden een hoger minimumloon? Hoe zit het met de meest kwetsbaren in te krappe woningen, met flexwerkers of arbeidsmigranten. Over hen gaat het te weinig.”
“We hopen dat samenuitdecrisis een brede burgerbeweging wordt en dat zoveel mogelijk mensen zich aansluiten. Het is belangrijk dat mensen zelf actief worden. Natuurlijk willen we dat de Tweede Kamer deze idealen gaat omarmen. Juist de meest kwetsbaren moeten verdienen steun, dus laat van je horen. Ook als je geen internet hebt, dan kunnen we misschien een huiskamergesprek organiseren, we gaan ook bijeenkomsten houden.”
door Robin Uitham - MUG Magazine
Dit artikel is onderdeel van de zaal ’21 maanden armoede’ van MUG Magazine. MUG is gratis te krijgen op 300 plekken in de stad, waaronder supermarkten en bibliotheken, en bevat tips en informatie over werk en inkomen, armoedebestrijding en schuldhulp.