Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

video AT5

Ramadan en Pesach anders dan normaal

23 april 2020

Normaal gesproken zitten de moskeeën na zonsondergang helemaal vol, maar vanwege het coronavirus zijn de gebedshuizen dit jaar dicht. Preken worden daarom bijvoorbeeld digitaal doorgestuurd.

De verwachting is dat met name jongeren het moeilijk zullen vinden om tijdens de Ramadan zoveel mogelijk binnen te blijven, helemaal nadat ze ’s avonds gegeten hebben. “Ik kan me voorstellen dat je dan even een wandelingetje maakt”, vertelt Fatima Akalai-Houlich, vrijwilliger bij de Al-Kabir moskee. “Maar niet met de vrienden die je wilt. Dat zul je dan echt met je vader of moeder moeten doen, of met je zusje of broertje.”

Tijdens het joodse feest Pesach, dat van 8 tot 16 april duurde, bleven de synagogen vanwege het coronavirus ook dicht. “Ook familiefeesten zijn heel beperkt gebleven, tot kleine gezelschappen”, vertelt rabbijn Lody van de Kamp. “Vaak hebben mensen in eenzaamheid of alleen hun gebeden moeten verrichten in het huis.”

Mustapha Slaby zegt dat het inderdaad best moeilijk wordt om tijdens Ramadan zoveel mogelijk binnen te blijven. “Aan de andere kant, mensen om me heen hebben het gelukkig goed begrepen. Ze zeggen: als ik thuis blijf en afstand hou, dan bespaar ik verspreiding van die ellende. Dat is ook een opdracht van de religieuzen.”

door AT5


Onze
partners

Het huis van Amsterdam Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West