Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Afbeelding Binnenstebuiten

Mijn Corona KunstDagboek 2020

Beste Amsterdammers,

Mijn naam is Manola Sint Jago en ik ben geboren en getogen op het zonnige eilandje Aruba. Op mijn vijftiende ben ik noodgedwongen vertrokken naar Nederland. Ik had een ernstige auto-immuunziekte en kon niet verder geholpen worden op het eiland. Inmiddels woon ik ruim 38 jaar in Nederland, waarvan 30 in Amsterdam. Ik voel me dus een echte Amsterdamse en zou hier nooit meer willen vertrekken. Vanwege mijn auto-immuunziekte ben ik nu halfzijdig blind en halfzijdig doof en heb ik ook nog diabetes type 2 en reuma ontwikkeld. Het coronavirus heeft mijn leven totaal veranderd, door mijn ziekte ben ik aan huis gebonden en heb ik weinig tot geen contact met de buitenwereld.
Toen ik hoorde dat ik vanwege het virus binnen moest blijven ben ik begonnen met een kunstdagboekje. Ik heb iedere dag een kunstwerkje gemaakt van iets in mijn hoofd. Het moest een klein werkje zijn, omdat ik het in één dag af wilde hebben. Vanwege mijn beperkingen lukt het mij niet om iets groters in één dag te maken. Het iets grotere schilderij in het midden, daar heb ik iets langer aan gewerkt en ik vond het mooi passen tussen de kleine kunstwerkjes die eigenlijk geen thema hebben, maar wel een geheel vormen van wat er in mijn hoofd ging in die de afgelopen maanden. Uiteindelijk is het een collage geworden van minischilderijtjes die ik gemaakt heb in mijn huiskamer, in een periode van ruim twee maanden waarin ik geen voet buiten de deur heb gezet. Voorlopig moet ik nog binnenblijven, want het is nog niet helemaal duidelijk hoe het zit met kwetsbare mensen zoals ik, nu de coronaregels een beetje versoepeld zijn.
Ik heb nog een wat groter schilderij rond formaat op de website van ‘Corona in de stad’ geplaatst met de titel ‘De wanhoop nabij’ en ook een gedicht ‘Mijn leven in coronatijd’.
Nooit heb ik gedacht dat ik zoiets zou meemaken in mijn leven, maar het is dus toch gebeurd. Ik hoop dat één van mijn kunstwerkjes, gemaakt in deze bijzondere periode, een plekje krijgen in het digitale museum van Amsterdam. Dat zou een lichtpuntje zijn voor mij in deze eenzame en onzekere tijd.
Vriendelijk bedankt voor uw tijd.

Een tropische groet.
Manola Sint Jago

door Mw. Manola Sint Jago


In haar intrigerende Corona KunstDagboek neemt Manola Sint Jago ons mee in haar herinneringen aan Aruba. Na 30 jaar in de hoofdstad voelt zij zich op en top Amsterdamse. Maar door haar lichamelijke gebreken veroordeeld tot thuiszitten, komen de beelden van de tropische vogels, palmbomen en sterke vrouwen van het eiland van haar jeugd bijna als vanzelf naar boven. Zij overwint zo niet alleen geografische grenzen, maar ook grenzen in tijd.


Onze
partners

Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam