Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

‘INTERVENING SPACE: Reframing Conventions (2013) in Quarantine (2020)’

In dit werk onderzoek ik de handeling van het zitten, wat resulteert in een live-optreden waarbij ik slechts 8 uur op dezelfde stoel zit, zonder enige andere menselijke handeling te beoefenen. De originele video en live performance van dit werk is van 2013. In deze tijden van de uitbraak van het Coronavirus en omdat ik in mijn kleine appartement in Amsterdam in quarantaine zit, besefte ik dat dit onderzoek naar de daad van het zitten een nieuwe laag heeft gekregen. Daarom ben ik begonnen met het herstarten van dit werk anno 2020. Zelfde relevantie, andere context.

1. Ik begon de herlancering door deze 8 uur durende zitvoorstelling opnieuw te doen, opgesloten in mijn eigen appartement, in quarantaine, bij het begin van de uitbraak van het Coronavirus in Amsterdam (30-03-2020).
2. 2. De tweede keer dat ik deze 8 uur durende zitvoorstelling deed, was tijdens een guerrilla-interventie ergens in Amsterdam-Zuid, buiten; de zaken in eigen hand nemen door mezelf, de kunst en mijn werk te exposeren. Dit voegde nog een politieke en maatschappelijke laag toe. Vooral toen ik na zes uur zitten door een bewaker werd weggestuurd, terwijl medewerkers hun werk voortzetten in het kantoorgebouw dat gesloten had moeten zijn… Dit is precies waar de kunst en wij kunstenaars mee te maken hebben door gewoon te proberen ons werk te doen! (22-04-2020).
3. De derde keer dat ik dit werk uitvoerde, werd het uitsluitend via mijn hoogwaardige 8 uur durende live-stream video in Hotel Maria Kapel (01-05-2020) tentoongesteld.

Lisette Ros (1991) is een (conceptuele) performance kunstenaar uit Amsterdam.

In haar werk daagt ze conventies, routinematig gedrag en banale handelingen uit en stelt ze de vanzelfsprekendheid ervan in vraag. Uitgangspunt van haar werk is de confrontatie met zichzelf; het bevragen en uitdagen van haar eigen lichaamsconditie, lust voor controle en dagelijkse routine. Als performancekunstenaar gebruikt Ros zichzelf om het publiek dezelfde confrontatie aan te bieden die ze ondergaat, zowel in lichaam, geest als in de geest. Ros stelt vragen door te doen. Haar kritische bevindingen worden gedeeld in live performances, performance videokunst, als installaties of in welke vorm dan ook, die het best geschikt zijn om de onderzoeksinzichten en de confrontatie over te brengen.

© Lisette Ros
www.lisetteros.com

door Lisette Ros


Prachtige performance van Lisette Ros


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam Soundtrackcity