Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

#HoeGaatHetEchtMetJe

door #HoeGaatHetEchtMetJe


Deze poster quote is van Dionne Verwey, theatermaker en actrice.

Tijdens de lockdown is ze gaan uitrusten van haar drukke leven in de culturele sector en gaan focussen op nieuwe manieren van kunst maken die innovatief zijn en passen bij het nieuwe toekomstbeeld. Ze voelde rust en kalmte in haarzelf in een periode waar er in de wereld chaos was.

Andere quotes die Rachel Rumai optekende uit haar gesprekken met Dionne Verwey: 

‘De wereld begint met kunst en eindigt met kunst.’
Ik was vergeten dat ik meer kan zijn dan alleen een kunstenaar.’
‘Ik ben onbewust bewust gaan reflecteren.’

Quotes uit de serie van andere vrouwxlijke kunstenaars: 

 

Babs Gons is spoken word-artiest, schrijver en host. Ze heeft door de lockdown een switch gemaakt in haar carrière waar ze al lang naar streefde; minder op het podium en meer gepubliceerd werk maken. Voor haar was de lockdown een verademing omdat ze vanuit thuis op zoveel plekken kon zijn door middel van haar teksten.
‘De straten, de winkels, de toonbank, en de kassa die altijd maar doorgaan konden eindelijk even ademen.’
‘Ik kon meer schrijven over wat er gebeurde in de wereld, dan wat er gebeurde met mij.’
‘Ik hoef niks af te zeggen omdat de hele wereld is afgezegd.’

Cherella Gessel is actrice en danser.  Door de lockdown zijn al haar opdrachten stil komen te staan, maar daardoor heeft ze heel veel tijd gehad om te werken aan haarzelf. Ze is gaan werken aan dingen waar ze normaal geen tijd voor had; relaties, familiebanden, de relatie met haarzelf en een theatervoorstelling.
‘Ik veranderde van nachtdier naar ochtendpersoon.’

‘Door de afstand voelde ik me dichter bij mensen.’
‘We hebben onszelf moeten opsluiten om een andere soort vrijheid te voelen.’

Al deze quotes werden door dichter Rachel Rumai Diaz samen met haar gesprekspartners geformuleerd. Rachel koos voor deze community vanuit de volgende motivatie: ‘Vrouwxlijke kunstenaars worden nog steeds niet genoeg vertegenwoordigd in de kunstwereld. Zowel op het podium, als in een museum of op papier; vrouwxn moeten harder werken en vechten voor een plekje. Daarom een ode  aan deze vrouwxn, die ondanks de Corona tijd  hun hoofd boven water houden en de ruimte innemen die ze niet altijd wordt gegeven.’ 

 

“Ik heb in de tijden van de lockdown, ondanks de afstand, me enorm verbonden gevoeld met mensen. Vooral creatievelingen en kunstenaars en in het bijzonder vrouwxn. Ik denk dat we afgelopen maanden hebben laten zien hoe krachtig bondgenootschap kan zijn, en dat we samen een groot impact kunnen hebben op de maatschappij.”

 

***

 

#HoeGaatHetEchtMetJe is een community-kunstproject over de (on)zichtbaarheid tijdens de corona-crisis. De campagne geldt als spreekbuis voor de lokale gemeenschap, een poëtische noot in het sociale, politieke en culturele debat tijdens Covid-19, tentoongesteld op billboards in de publieke ruimte van de stad. Het is een campagne in taal en beeld die het gesprek aanwakkert over hoe we elkaar voortaan kunnen horen, zien en helpen. Geïnspireerd op de vraag die we elkaar vaker zijn gaan stellen: Hoe Gaat Het Echt Met Je?


Community kunstenaar stadsbreed vrouwxlijke kunstenaars: Rachel Rumai Diaz

Quote posters: Dionne Verwey, theatermaker en actrice.

Initiatiefnemers: Merel Noorlander en Arthur Kneepkens. Assistentie: Jovana Stulic. 

Grafisch vormgeving: Yuri Veerman

 

#HoeGaatHetEchtMetJe


Onze
partners

Soundtrackcity Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West