Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Een cochleair implantaat

Komst coronavirus zet mijn vurig gewenste CI-traject in de wacht

Tussen alle coronaperikelen door kreeg ik van de audioloog van VUmc te horen: “U bent voor ons een goede kandidaat”. Het klinkt alsof ik poëzieplaatje voor een proefwerk krijg. Dit werd tegen me gezegd omdat ik een goede kandidaat ben voor een cochleair implantaat (CI). En daarmee ben ik door de voorrondes om een cochleair implantaat te krijgen heen. Een cochleair implantaat (CI) is een hulpmiddel waarmee ernstig slechthorende mensen weer gedeeltelijk geluid en/of spraak kunnen horen. Een CI bestaat uit een uitwendig deel (spraakprocessor) en een inwendig deel (het implantaat).  Wat was ik blij dat het bijna zover was. En toen werden door het coronavirus alle reguliere handelingen en trajecten stopgezet. Wat voor mij een goede planning leek om werk gewoon te kunnen voorzetten kwam op losse schroeven te staan. Nog steeds is niet duidelijk wanneer CI-trajecten in het VUmc weer worden opgestart. Het grote wachten is begonnen.

Mijn CI-verhaal, het voortraject

Het is voor mij al jaren duidelijk dat ik met mijn gehoorverlies en het toekomstperspectief van volledige doofheid zou kiezen voor een CI. Het is niet de vraag geweest of dit zou gaan plaats vinden, maar wanneer. In december 2016 ben ik voor het eerst naar het CI-spreekuur van VUmc gegaan. Jaarlijks bezoek en weer vele audiogrammen rijker was het wachten op significante achteruitgang van mijn gehoor. Dat was in de zomer 2019 het geval, spraakverstaan ging snel achteruit. Na bespreking in het multidisciplinaire CI-team konden de voorrondes in december beginnen.

Op het bericht dat ik een goede kandidaat ben voor een CI kreeg ik veel reacties. De mooiste reactie vond ik dat iemand dacht dat ik een prijs had gewonnen.   Nou ja, eigenlijk voelt dat ook wel een beetje zo, maar ik heb ook nog een weg te gaan, dat realiseer ik me goed. Een CI laten plaatsen is niet echt een keuze, het voelt meer als iets dat gewoon gedaan moet worden in mijn leven. Ik merk wel dat mensen niet een goed beeld hebben van het CI-traject dat je doorloopt. Daarom zal ik daar iets meer over vertellen.

Er zijn drie fasen: het voortraject, de operatie en de revalidatie. Ik zal beginnen bij het voortraject, want dat heb ik tot nu toe afgerond.

Tussen 10 november 2019 en half februari 2020 ben ik 6 keer afgereisd naar het VUmc. Ik was heel blij dat er veel afspraken gecombineerd werden op een dag. Heerlijk efficiënt! Er was tijdens die gesprekken veel ruimte om goed na te denken alvorens de stap te zetten. Ik heb de aandacht hiervoor als heel prettig ervaren. Zo ben ik naar mijn CI toegegroeid. Het idee was om de operatie half mei te doen en de revalidatie in juli-augustus-september. En toen werd het coronavirus spelbreker en dat is het nog steeds. Zoals je weet valt er nu weinig te plannen en het heeft me inmiddels heel rustig gemaakt.

Allereerst kreeg ik een CI-intake met veel uitleg (26-11-19) Ik kreeg een uitgebreide map mee net allerlei informatie. Heel handig als naslagwerk en om zelf dingen bij te schrijven. Vervolgens een ochtendmarathon: een gesprek met de logopediste over het revalidatietraject en enkele testjes, een gesprek met een maatschappelijk werker over de impact van een CI, op leven en werk en een consult bij de KNO-arts. Dit kon allemaal op 1 ochtend (17-12-2019) wat ik heel prettig vond. Daarna kreeg ik net voor kerst een CT-scan van mijn hoofd (20-12-2019) en na de jaarwisseling een MRI-scan en een bezoek aan anesthesie (30-01-2020). Toen nog een belafspraak met de KNO-arts over de uitslagen van de scans.  En tot slot een vervolgonderzoek bij de logopediste en het eindgesprek met de klinisch fysicus-audioloog waarin ik horen kreeg dat ik geschikte kandidaat ben voor een CI. Hierin mocht ik ook de keuze voor het merk CI kenbaar maken (20-02-2020). Dit is overigens het enige onderdeel waarbij zelf iets te kiezen valt. Een volgende keer zal ik meer vertellen over ik hoe tot deze keuze ben gekomen en waarom. Oh ja, en ik heb nog een prik gehaald bij de huisarts om hersenvliesontsteking te voorkomen (04-03-20). En toen begon het grote wachten omdat door het coronavirus alle reguliere behandelingen en trajecten zijn stop gezet.

door Marja de Kinderen, Slechthorend Amsterdam


Onze
partners

Soundtrackcity Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West