Filteren

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Afbeelding Framer Framed

Domenique Himmelsbach de Vries

from left to right:

1. What’s inside the coronium, 2020, pen inkt op zuurvrij papier, 50 x 50 cm.

Deze tekening kwam voort uit de vraag die ik mezelf stelde, hoe een monument voor corona er uit zou kunnen zou kunnen zien? Ik zag meteen een brutalistische betonnen structuur voor me, als een soort Atomium. Een ander element dat me inspireerde is de hoeveelheid samenzweringstheorieën over de lockdown en het virus die ik tegenkom. Samenzweringen waar of niet waar, zijn vaak een poging om grip op de chaos te krijgen, om een verantwoordelijke voor alle problemen te vinden.

Zo combineer ik een monument voor corona met de huidige paranoia. Deze op hol geslagen fantasie mag van mij helemaal vrij gelaten worden, om een fantastisch en mysterieus wereldbeeld en toekomst te scheppen, ver voorbij de dagelijkse samenzweringen.

Deze tekening is de eerste in een reeks ideeën en fantasieën over zaken die te maken hebben met de wereldorde, met de ambitie om het Himmelsbach Universum inzichtelijk te maken.

 

2. Proposal for a ceremonial coin stamp action, 2020, inkjet schets op zuurvrij papier; pen inkt, 29 x 29 cm.

Deze tekening is een voorstel voor een ceremoniële muntstempelactie om de pandemie te bezweren. Met een ferme hamerslag transformeer je een normale munt tot corona herdenkingsmunt. Het nieuwe beeld, met de letters RIP, staat dan in reliëf op de kopzijde van de munt.

‘RIP virus, RIP victims, RIP system?’ Wat is rust, wat is gedwongen rust, hoe echoot deze periode na in de wereld?

Een herdenkingsritueel om te breken met het heersende apocalypsdenken en om de mensheid klaar te stomen voor de toekomst.

 


 

Autonoom kunstenaar en social designer Domenique Himmelsbach de Vries creëert interventies om te breken met maatschappelijk toeschouwerschap. Hij bevraagt de conventionele benadering van sociale vraagstukken. Op een vaak speelse manier komt hij in contact met mensen buiten zijn netwerk. Met een vleugje luchtigheid brengt zijn werk de dialoog op gang tussen personen met andere overtuigingen, waarden en achtergronden.

 

Zijn werk is opgenomen in de collecties van museum De Domijnen in Sittard en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam. NRC Handelsblad, Het Parool en RTL Nieuws publiceerden over zijn werk. Himmelsbach exposeerde in onder andere Amsterdam, Berlijn, Gent, en New York.


Onze
partners