Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Souvenir

“De eeuwige stilte van deze ruimte verschrikt mij” – Blaise Pascal, Franse theoloog en losoof, 1623-1662.

Vanaf 16 maart 2020 wordt ons allemaal verzocht binnen te blijven en alleen voor het meest noodzakelijke naar buiten te gaan. Na twee dagen doe ik boodschappen en zie ik dat er een rij staat voor de supermarkt en de apotheek. Verder is het, in het hart van Amsterdam, stil.

In de week die volgt besluit ik dagelijks naar buiten te gaan, alleen, met mijn camera. Ik wil die stilte ervaren, ik wil de stad zien. Er hangt een gemoedstoestand van angst, een gevoel van onheil. De beertjes die voor kinderen op ‘berenjacht’ achter de ramen staan, staren me aan. De eindeloze leegten op grote pleinen als de Dam of het Centraal Station, stiller dan ooit tevoren. Dit historische moment wil ik vastleggen. Zoals ik hoop dat mijn fotograferen anderen troost biedt, zo biedt het maakproces mij ook troost.

Mijn naam is Zindzi Zwietering, ik ben documentair fotograaf en de eerste weken van het Corona-tijdperk heb ik gewerkt aan een fotoserie. Als kunstenaar zie ik het als mijn missie het onzichtbare te fotograferen. Ik hoop met mijn fotoserie de gemoedstoestand van Amsterdam in tijden van corona te van- gen.

Dankzij het ‘Corona-loket’ van het AFK zal ik deze serie publiceren in de vorm van een fotopuzzel. Samen met grafisch ontwerpers Robin Kamping (sjondebaron) en Sean van Steenhoven maak ik een webshop waar je de puzzel kunt kopen. Eenmaal gemaakt kun je de puzzels ook inlijsten en ophangen. Zo wordt de puzzel een fysiek souvenir aan een rare tijd. Een laagdrempelige manier om kunst in huis te halen. Een manier om de buitenwereld naar binnen te halen. Een manier om langer dan ooit naar een foto te kijken.


Zindzi Zwietering (1992, Amsterdam) is fotograaf. In haar werk onderzoekt ze middels fotografie hoe stadsbewoners zich tot de klimaatverandering verhouden. Een vraag die, in een tijd van enerzijds een wereldwijde klimaatcrisis, anderzijds een toenemend percentage mensen die in metropolen woont, van maatschappelijk belang is. Haar werkterrein is de metropool en ze fotografeert dagelijkse, stedelijke situaties die vaak iets tijdelijks in zich hebben. Als kunstenaar voelt Zwietering het als haar missie om het onzichtbare te visualiseren.

www.zindzizwietering.com

door Zindzi Zwietering


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity Het huis van Amsterdam