Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Afbeelding

De 1e Amsterdamse Kinderraad in coronatijd

In deze coronaperiode doen we als Amsterdammers heel veel online. Ook zijn we als Amsterdamse kinderraad vaak online te vinden. Want samen met de kinderraad vergaderen we digitaal. Dit was in het begin natuurlijk best wel wennen, maar nu hebben we onze draai gevonden! We hebben het online bijvoorbeeld gehad over hoe wij kinderen die thuis geen hulp hebben kunnen steunen. Ons advies aan het college B&W: Er moet een ruimte komen waar kinderen rustig kunnen werken en hulp krijgen als het nodig is. Dit advies is uiteindelijk ook echt gerealiseerd! Op vier locaties van de OBA is er nu een huiswerkklas. Daar zijn we als kinderraad natuurlijk heel erg blij mee!

Ook hebben we het gehad over veiligheid op straat tijdens corona: ‘Hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen genoeg afstand houdt?’ En over de vraag van Mark Rutte aan de kinderen van Nederland. Hij zei namelijk:’ Kinderen kom met ideeën!’ Wij hebben er best veel bedacht! We zijn in deze coronatijd ook een paar keer op pad geweest. Zo hebben we samen met Sunny Bergman over haar documentaire ‘Wit is ook een kleur’ gesproken en hebben we het gehad over discriminatie racisme. Dit waren onderwerpen die we aan het begin van onze periode hebben bedacht, maar die nu echt heel erg actueel zijn vanwege de Black Lives Matter beweging. Op uitnodiging zijn we naar de presentatie van ‘De staat van de stad’ geweest. Waar de burgemeester een speech over Amsterdam hield en vertelde hoe onze stad ervoor staat in deze tijd. Daar kwamen best wel wat onderwerpen naar voren waar wij ons als kinderraad zorgen over maken. Bijvoorbeeld grotere verschillen tussen Amsterdamse wijken, achterstanden van kinderen op school en mensen die hun werk verliezen. Daar moeten we echt aandacht aan besteden komende jaren. Wij als Kinderraad zijn hier natuurlijk druk mee bezig!

-De 1e Kinderraad van Amsterdam met Kinderburgemeester werd in november 2019 geïnstalleerd. De Kinderraad bestaat uit 15 kinderen uit groep 7 en 8. Elk stadsdeel wordt vertegenwoordigd door 2 leden. De Kinderburgemeester is de 15e deelnemer aan de raad. De Kinderraadsleden bespreken welke onderwerpen zij als kinderen belangrijk vinden, maken daar een advies over en geven het mee aan het college B&W.-

door Imane Valk


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity Het huis van Amsterdam