Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Amsterdamse vrouwen met kanker in tijden van corona

Vorig jaar ontmoette Ambar Romina die net vanuit Stockholm naar Amsterdam verhuisde. Het Just Breast-project was een succes in Zweden en moest worden voortgezet in Amsterdam omdat Romina de mogelijkheid zag voor vrouwen om te praten over hun identiteit, lichaamsbewustzijn door middel van kunstzinnige therapie en het creëren van bewustzijn rond borstkanker zoals de cijfers nu 1:7 zijn in Nederland.

Ze voelde een onmiddellijke band met Romina en een behoefte om vrouwen uit te dagen zich open te stellen door zich kwetsbaar op te stellen, zodat ze als individu kunnen groeien. Samen organiseren ze workshops waarin ze op een creatieve manier debatteren over onderwerpen als lichaamsbeeld en geestelijke gezondheid, terwijl ze borsten afdrukken maken.

Eerder dit jaar ontdekte Ambar een knobbel in haar linkerborst door een van de zelfonderzoeken voor de workshops te doen, wat heeft geleid tot de diagnose borstkanker. De behandeling vond plaats toen de Covid-19 intelligente lockdown begon zonder dat ze wist hoe deze ervaring zou zijn. Op een gegeven moment werd haar lichaam

werd uitgedeeld aan een ziekenhuis en de enige manier voor haar om vooruit te komen was om de niet-begeleide bezoeken aan het ziekenhuis en de operatie mentaal voor te bereiden, omdat visitatie niet was toegestaan. Bovendien was het niet kunnen ontvangen van troost, omdat we vrienden en familie niet konden knuffelen, een uitdaging en ook vreemd.

Zoals veel nieuw gediagnosticeerde kankerpatiënten had ook zij nooit gedacht dat zij door de beperkingen van Covid-19 kon worden getroffen. De belasting van de Nederlandse gezondheidszorg had ook gevolgen voor kankerpatiënten, vanwege de wachttijd voor de behandelingen en de groeiende wachtlijst voor kritische operaties. Daarnaast hadden ze te maken met hun reis zonder hun naasten in het ziekenhuis wanneer ze die het hardst nodig hadden.

Daarom gedrag als: “Covid-19 heeft geen invloed op mij, alleen de ouderen die toch al ziek worden van de griep.” en het niet respecteren van de “intelligente” lockdownregels, kwam ongevoelig over als ze zich vergeten voelde. De solidariteit ontbrak. Kankerpatiënten konden niet profiteren van de door hen gewenste gezondheidszorg zolang de meerderheid van Nederland de lockdownregels niet respecteert. Als gevolg daarvan zou de lockdown-periode dan worden verlengd en zullen meer patiënten tijdens hun behandeling en herstel extra mentale uitdagingen krijgen.

De enige manier voor kankerpatiënten om dit onder ogen te zien is door bewust te zijn, andere genezings- en copingmechanismen te vinden. Uitdagend, maar niet onmogelijk. Daarom duiken Ambar en Romina graag dieper in deze problematiek en helpen ze een licht te werpen op anderen die wel borstkanker hebben, maar geen sociaal netwerk hebben om op te vallen in de tijd voor en na Covid-19. De wereldwijde pandemie heeft hen tot nieuwe benaderingen geleid en dit zal meer waarde aan hun werk toevoegen.

www.justbreast.se
@justbreast

 

door Just Breast


Onze
partners

Het huis van Amsterdam Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West