Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

tekst

Amsterdam, wij missen je…

Amsterdam, wij missen je ………

 

Al dertig jaar is Het Zwanenkoor een begrip in onze mooie stad. Elk jaar geven wij uitverkochte voorstellingen in de Rode Hoed. Druk bezocht door trouwe fans van het Amsterdamse lied en van het koor. Dit jaar (2020) ging de stad in lock down, nadat we onze eerste voorstelling hadden gegeven. De overige vier voorstellingen werden afgelast. Grote teleurstelling bij de koorleden en de muzikanten, maar ook bij alle mensen die een kaartje hadden gekocht. De geplande optredens in de verzorgingshuizen en in het Westerpark op 5 mei konden eveneens niet doorgaan. De koorleden appen, mailen en bellen elkaar. We missen elkaar en het zingen. We missen de mensen voor wie we altijd optreden……….

 

Hooggeëerd publiek

 

Artiesten vinden het moeilijk om afscheid te nemen van het podium, omdat ze het applaus niet kunnen missen. Het koor kent ook veel podiumtijgers die 10 jaar of langer, tot wel 30 jaar, op het podium staan. Ieder optreden heeft zijn eigen dynamiek, zijn eigen charme en met Het Zwanenkoor is het altijd heel veel lol.

In de afgelopen 30 jaar heeft het koor op een brede verscheidenheid aan podia gestaan. In zaaltjes, in cafés, in concertzalen, in kerken, in voetbalstadions, op straat, op boten, in parken, in tehuizen, in radio- en tv-studio’s en in de tram. Soms sta je kort, soms lang.

 

Hoe hou je dit zo lang vol?

 

“Als het publiek leuk is, ga je vanzelf vrolijker zingen”. En “Het hele gebeuren geeft je zo’n adrenalinestoot, dat je bijvoorbeeld buiten de kou niet meer voelt”. “Ik heb wel eens met een griep in de Rode Hoed staan te zingen, omdat ik geen optreden wilde missen’. “Je komt zo nog eens ergens, want wie kan zeggen dat ie in de vergaderzaal van de Tweede Kamer heeft staan zingen?” Een koorlid met grijze haren zegt: “Ik voel me blij worden, als ik die oudjes zo gezellig mee zie wiegen”. Unaniem zijn de leden over hun optredens in verzorgingshuizen en instellingen: “Het is fijn dat je die mensen, die in een klein wereldje leven, een vrolijke middag kunt bezorgen”. Daar draait het allemaal om.

 

Anekdotes

 

~~~ooo~~~

De penningmeester kreeg na een optreden van een man met tranen in z’n ogen een vette envelop toegestopt met de woorden: “Dit mag nooit verloren gaan.”

~~~ooo~~~

Moeder van een overleden gehandicapt kind gaf een legaat van 100 gulden: “Dit had mijn dochter gewild”.

 

~~~ooo~~~

Een opa, die niet meer aanspreekbaar was na een herseninfarct, veert op bij een Mokums liedje en valt daarna weer terug.

 

 

~~~ooo~~~

Twee zussen spaarden een heel jaar om een concert bij te wonen en spaarden er ook nog eens 50 euro bij “Omdat het koor nog lang moet blijven!”

 

~~~ooo~~~

Voor een optreden bij Down the Rabbit Hole (juni 2017) wordt de chauffeur van de touringcar aangesproken door een suppoost, die de grijze hoofden in de bus ziet: “U heeft een zeker een verkeerde afslag genomen, dit is een popfestival”.

Een impressie ……….

 

 

Het Zwanenkoor met muzikaal leider André Vrolijk in jubileumkleding

Het Zwanenkoor met Wende Snijders in Paradiso

 

Het Zwanenkoor in de Tweede Kamer bij het afscheid van Gerdi Verbeet.

 

 

 

 

Op Koningsdag in de 2e                                                                                   Leliedwarsstraat Amsterdam

 

Zomaar een kleine impressie. Wilt u meer zien? Ga dan naar www.zwanenkoor.nl

Omroep MAX zond een muziekspecial uit van “Parels van de Jordaan” in Paradiso. U ziet en hoort Het Zwanenkoor met verschillende bekende Nederlanders. https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/max-muziekspecials/parels-van-de-jordaan/POW_04520719/

Wilt ons horen? Op YouTube zijn heel veel filmpjes te vinden. Gewoon even zoeken op “Zwanenkoor”.

Wij kunnen niet wachten om weer te gaan zingen en weer op te gaan treden. Wij hopen u te zien in betere tijden.

Intussen doen wij voorzichtig en proberen wij gezond te blijven. U toch ook?

 

Het Zwanenkoor

Het Zwanenkoor zingt het typisch Amsterdamse, Jordanese repertoire. Wij treden veel op in verzorgingshuizen en instellingen voor mensen met een beperking. Wij geven elk jaar een aantal voorstellingen in de Rode Hoed. Dit jaar was de eerste voorstelling op 1 maart.
Een actueel programma met een bevrijdingspotpourri en een songfestival medley. Toen kwam de lock down en de overige voorstellingen werden afgelast. Hetzelfde gold voor de voorstellingen, die nog gepland stonden.

door E. Hahlen


Onze
partners

Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity