Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

video AT5

‘Alsof corona niet bestaat’

12 juli 2020

Je kon er een kanon afschieten maar het lijkt gedaan met de rust. De afgelopen dagen bezoeken toeristen – alsof er geen corona is – weer massaal de Wallen. Voor de ondernemers een verademing, maar voor de bewoners is het schrikken. Door de drukte is het in vele straten onmogelijk om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. “Ik laat de hond maar uit met een mondkapje op.”

“Ik moet slalommend door de straten heen”, vertelt Yet ten Hoorn, die woont op het Oudekerksplein. Het is onmogelijk om anderhalve meter afstand van elkaar te houden, dus draagt ze nu maar tijdens het lopen met de hond een mondkapje.

Ook andere buurtbewoners worden geconfronteerd met de gevolgen van het terugkerende toerisme. “Ik ben verpleegkundige en wil mij gewoon verantwoordelijk kunnen gedragen op straat”, vertelt Simon Bakker als bewoner van de Enge Kerksteeg.

Toeristen die Amsterdam bezoeken zijn verbaasd over de lakse houding in de stad tegenover de coronamaatregelen: “In Duitsland zijn de mensen zich heel bewust van de afstand tussen elkaar en is er ook veel angst onder de mensen, maar hier is het alsof corona niet bestaat”, vertelt een Duitse toerist.

Ook twee Belgische meisjes zijn geschrokken. “Ik ben best angstig hier in Amsterdam, maar mijn mondkapje zet ik maar niet op omdat niemand dat hier doet.”

door AT5


Onze
partners

Soundtrackcity Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West