Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Virusverslagen Diana Ozon & Mathilde muPeKronieken


Tekenen is zowel voor Diana Ozon als Mathilde muPe een gewoonte. In maart 2020 vallen de exposities weg waar muPe naartoe werkt. Ozon moet haar poëzielezingen en -optredens schrappen. Het geeft ruimte deze bijzondere periode vast te leggen.

Diana: Bij aanvang van de coronacrisis ontstaan een paar gedichten over wat ik uit het nieuws verneem. Het stemt niet vrolijk. Ik besluit de gevolgen van de maatregelen in mijn omgeving te tekenen. Het absurde wordt zo dragelijker.  Voor mezelf en de mensen om mij heen.

Mathilde: Thuisblijven is niet leuk. Door te tekenen kan ik online entertainment bieden. Dit tijdperk is een dankbaar onderwerp. Vooral in de lege straten vallen de kleine verhalen op.  Ik zie iets en maakt thuis de tekening.

Diana: Ja, precies. Dagelijks post ik op Facebook een schetsje en plaats er een korte tekst bij. Onafgesproken blijkt Mathilde muPe hetzelfde te doen. Ieder in onze eigen stijl. Ik noem mijn berichten CovidKroniek.

Mathilde: Mijn serie begon als Opgehokt en sinds juni De Vrije Loop. Aanvankelijk deed ik dat bijna dagelijks. Halverwege april eens of meerdere keer per week

Diana: Opmerkelijk is dat we zonder overleg af en toe hetzelfde onderwerp hebben. Zij vanuit de oostelijke binnenstad en ik vanaf de westelijke kant. Dit gaat zo al maanden door.

Mathilde: Tijdens het tekenen merk ik dat ik soms meer details erin verwerk dan ik normaal doe. Voorheen zette ik wel eens met vijf lijnen een complete situatie neer, maar zo’n tekening komt niet altijd over op internet. Bovendien een verhaal zit ‘m in de details.

Diana: Ik probeer er vaak minigrapjes in te verstoppen. En heel veel fietsen. Tekenen gaat steeds sneller. Een mondkapjes is inmiddels gestileerd tot twee pennenstreken. Over de begeleidende tekst doe ik juist weer langer: ik blijf dichter. Wil het de lezer laten meebeleven.

Mathilde: Naast tekenen heb ik met camera iconische plekken en pleinen vastgelegd. De schone rustige binnenstad leek een grote reclame voor een utopische wereld. Mensen heb ik bewust in beeld gelaten, want Amsterdam is een wereldstad.

Diana: Amsterdam en vooral de medebewoners en bezoekers blijven fascineren.

mathilde.mupe.nl
diana-ozon.nl
Deze zaal is gecureerd door:
Diana Ozon & Mathilde muPe

FILTERS
Sorteren op:


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam Soundtrackcity