Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Illustratie huishoudboekje © Femme ter Haar
Afbeelding 21 maanden armoede

Twee huishoudboekjes: ‘Het was een moeilijke tijd’

November 2021 – Duizenden mensen in Amsterdam werken maar verdienen weinig. Zij behoren tot de groep werkende armen. Ook de groep die net boven de armoedegrens zit, komt moeilijk rond. “Sinds ik thuis zat, stapelden de onbetaalde rekeningen zich op.” 

TEKST Jolanda van Benthem BEELD Femme ter Haar

Taxichauffeur (44): ‘Het was een moeilijke tijd’

“Al voor de coronatijd ging het niet goed met mij. Ik had last van mijn rug en het lukte me niet om mijn beroep als taxichauffeur uit te oefenen, want lange tijd achter elkaar zitten deed pijn. Begin 2020 besloot ik om een poos rustig aan te doen, in januari en februari zat ik thuis. Ik was van plan om in maart weer aan het werk te gaan, maar toen begon de lockdown. Vóór die tijd kon ik prima rondkomen. Maar sinds ik thuis zat stapelden de onbetaalde rekeningen zich op.

Mijn contributie voor de Taxicentrale liep gewoon door, al kregen we tijdens de lockdown wel korting. Ik heb daar nog steeds een schuld. Collega’s van mij zijn er nog erger aan toe dan ik. Sommigen hebben hun auto in de stalling gezet en zijn wat anders gaan doen.

Ja, het was een moeilijke tijd. Tijdens de lockdown wachtte ik soms vijf uur voor een ritje van tien euro. Op slechte dagen verdiende ik dertig tot veertig euro per dag, op betere dagen zeventig euro. Ik werk vijf tot zes dagen in de week. Mijn vrouw en ik zijn allebei ondernemer. Ze werkt als zzp’er, maar ze heeft nauwelijks opdrachten op dit moment. Omdat we allebei recht hadden op Tozo, ontvingen we in totaal minder geld. Straks ontvangen we ook nog zorg- en huurtoeslag over 2020, met terugwerkende kracht. Dan kan ik mijn schulden bij de Taxicentrale verder aflossen.

Ik heb twee kinderen. Ze zitten allebei op voetbal. Voor een laptop voor de oudste heb ik laatst aangeklopt bij Abdelhamid Idrisssi van Studiezalen. Bij de gemeente kwam ik niet in aanmerking voor ondersteuning. Volgens mij kwam dat doordat ik Tozo ontving.

Gelukkig trekt de economie nu wel weer wat aan. De congressen bij de RAI beginnen weer en het Amsterdam Dance Event zorgde ook voor klanten. Gelukkig maar, want vanaf één oktober ontvang ik geen Tozo meer. Ik heb er vertrouwen in dat mensen de komende winter weer vaker de taxi nemen.

Ik ben nu nog steeds bezig om mijn schulden uit de coronatijd af te lossen, terwijl ik eigenlijk wil sparen voor een elektrische taxi. Het scheelt wel dat de auto die ik nu heb helemaal is afbetaald, want ik rijd in een goedkope auto. De gemeente wil dat in 2025 alle taxi’s elektrisch rijden, maar mij gaat dat niet lukken.”

Mijn huishoudboekje,  taxichauffeur (44)

Huishoudboekje september 2021

Taxichauffeur – ontving Tozo – heeft een vrouw en twee kinderen. Zijn vrouw werkt als zzp’er en heeft momenteel geen opdrachten.

Inkomsten/ Uitgaven

Zakelijk

Taxi € 1.100 Contributie € 425

(bruto, daar moeten de kosten taxicentrale nog van af, zie rechter kolom) (incl. aflossing betalingsachterstand van € 50 per maand)

Taxi (netto) € 72 Afschrijving + brandstof € 300

Tozo € 1.500 Verzekering auto € 200

Schuld gemeente € 103

(parkeerboetes etc.)

Totaal € 2672 Totale uitgaven aan taxi € 1.028

Privé

Inkomsten € 1.644 Huurhuis € 750

taxibedrijf Energie € 130

na aftrek kosten Ziektekostenverzekering € 320

Voetbal kinderen € 50

Boodschappen € 320

Overig € 74

Totale uitgaven huishouding € 1.644

(de naam van de geïnterviewde is bekend bij de redactie)

Medewerkster callcentrum (48): ‘Na een tijd in de bijstand ben ik blij dat ik weer werk’

“Mijn zoon groeit hard en heeft elke vier à vijf maanden nieuwe schoenen nodig. Dat betekent gewone schoenen én sportschoenen. Dankzij de stadspas kunnen mijn kinderen sporten en op muziekles, dat had anders niet gekund.

Als ik meer ga werken, verlies ik dit soort steun en mijn toeslagen, dus dan ga ik er alsnog op achteruit. Qua tijd vind ik parttime ook fijner, want ik moet in mijn eentje een huishouden draaiende houden. Dat is bijna niet te doen als ik 32-36 uur werk. Eerder heb ik dat wel gedaan, maar mijn kinderen zeiden, ‘mam, je wordt er zo niet leuker op’.

Een andere kostenpost is bijles. Mijn zoon heeft moeite met wiskunde. Als ik gespecialiseerde huiswerkbegeleiding neem, dan kost dat dertig tot 35 euro per uur. De scholierenvergoeding van de gemeente dekt dat niet. Nu geeft een student bijles en die doet het voor 15 euro per uur.

We hebben twee telefoonabonnementen. Daar staat tegenover dat we geen abonnement hebben voor wifi, we zetten altijd de hotspot aan. Ik kan mijn zoon bereiken via de app, plus hij heeft een mooie telefoon. Dat is belangrijk voor hem, want hij wil niet anders zijn dan andere kinderen. Tijdens de lockdown inventariseerde de school of iedereen een internetverbinding en een laptop had. Via een vergoeding van de gemeente heeft mijn zoon toen een iPad met toetsenbord gekregen. Hij was zo trots dat hij dezelfde had als een vriendje met ouders die meer geld hadden.

Mijn kinderen zijn ook blij met tweedehands spullen. Soms struinen we het internet af naar tweedehands merkkleding. Mijn zoon deed op zijn tiende klusjes zoals honden uitlaten, om mee te betalen aan de dure jas die hij graag wilde. Ik zie daar ook de positieve kant van. Zo zien mijn kinderen al op jonge leeftijd de waarde van geld.

Ik ben slachtoffer van de toeslagenaffaire. Al mijn schulden heb ik zelf afbetaald, maar ik wacht nog op een compensatie. Het gaat steeds beter met me, na een tijd in de bijstand ben ik blij dat ik weer werk. Dat doet iets voor m’n eigenwaarde. Helaas kom ik soms nog steeds niet helemaal rond, bijvoorbeeld als ik twee dagen ziek ben geweest, dan krijg ik niet uitbetaald. Dat zijn van die weken dat ik een noodpakket nodig heb van een voedselbank. Komende zomer ben ik twee jaar in dienst via het uitzendbureau en dan hoop ik een vast contract te krijgen bij de gemeente.”

Mijn huishoudboekje: Medewerkster contactcentrum (48) september 2021 – werkt 20 a 24 uur via een uitzendbureau bij de gemeente – alleenstaand met 3 kinderen

Inkomsten                                                Uitgaven

Salaris € 1.280                                         Huur € 671

Huurtoeslag € 352                                    Boodschappen € 500

Zorgtoeslag € 107                                    Telefoon + Internet € 107

Kindgebonden budget € 476                      Energie € 170

Televisie € 43

Ziektekostenverzekering € 195

Andere verzekeringen € 50

Water € 29

Bijles € 60

Budgetbeheer € 45

OV/kleding/overig € 300

Totale inkomsten € 2.215                     Totale uitgaven € 2.170

 

*De namen van de geïnterviewden zijn bekend bij de redactie.

door Jolanda van Benthem - MUG Magazine


Dit artikel is onderdeel van de zaal ’21 maanden armoede’ van MUG Magazine. MUG is gratis te krijgen op 300 plekken in de stad, waaronder supermarkten en bibliotheken, en bevat tips en informatie over werk en inkomen, armoedebestrijding en schuldhulp.


Onze
partners

Het huis van Amsterdam Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West