Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Spiritus sylvestre- co2 of wilde geest

Raquel van Haver: ”Het ademhalingsstelsel zorgt ervoor dat lucht verplaatst wordt door de longen als de ventilatie van het lichaam. De ademhaling is een essentiële vitale functie en zorgt voor aanvoer van zuurstof en afvoer van afvalstoffen. Hierdoor wordt zuurstof O2 vanuit de lucht opgenomen in het bloed en wordt CO2 afgegeven bij het uitademen. Zo simpel als het is ademt de stad elke dag en nacht in en uit. Zoals een bos dat doet vormt de stad rijkelijk nieuwe voedingsstoffen voor verhalen. De liefde, verdriet, actie en reactie. De stad is een bolwerk van energie en nieuwe zuurstof die de inwoners bevoorraden en zorgt dat de vitale functies van de stad letterlijk onbezonnen hun werk kunnen doen. Wie zijn deze mensen die de stad bevolken en staande houden? Ook in deze moeilijke tijden waar ademhalen nu juist zo belangrijk is.”

Beluister hieronder het audiofragment van Spiritus sylvestre.

 

 

door Raquel van Haver / Frerara


Wat kan een gedenkplek of monument zijn anno 2021 en wie heeft hier een stem in? Wie voelt zich gerepresenteerd en thuis in de openbare ruimte en wie niet? Deze vragen onderzoekt Stichting NDSM-werf momenteel samen met verschillende kunstenaars. Als eerste presenteert collectief Frerara – Frederick Calmes, Raquel van Haver en Raul Balai – op NDSM hun beelden uit een serie tekeningen voor het Stadsarchief onder de titel: ‘Ademhaling van de Stad’ waarin onderbelichte Amsterdammers en hun verhalen de pols van de stad vormen. Het collectief ziet de stad als ‘levend orgaan dat elke ochtend wakker wordt en nooit in zijn geheel slaapt’. 

De tekeningen voor Ademhaling van de Stad werden gerealiseerd in opdracht van Stadsarchief Amsterdam. Het werk is, samen met werk van Raul Balai en Frederick Calmes, de komende maanden te zien op bouwborden op de NDSM-werf. 


Onze
partners

Soundtrackcity Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West