Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

tekst

Muziek in het OLVG in tijden van corona

Muziek in het OLVG in tijden van corona

Vanaf begin maart zijn de muzikale activiteiten in de kapel van OLVG oost gestopt. Dionne Brussee vertelt: ‘De concerten voor patiënten, buurtbewoners en belangstellenden kan ik hier nu niet organiseren helaas, evenmin als de repetities met het ziekenhuiskoor’. Dionne is werkzaam bij de dienst Geestelijke Verzorging van OLVG. Maandelijks organiseert zij concerten; professionele musici van o.a. het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest spelen in de kapel met hart en ziel voor patiënten van het ziekenhuis en buurtbewoners.

Centrale rol in de muziekuitvoeringen staat de kapel van het ziekenhuis. De kapel komt voort uit de geschiedenis van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, het OLVG, dat meer dan 100 jaar geleden werd gesticht als klooster. De zusters zijn verdwenen, ook het klooster en de oude kapel staan er niet meer. Tussen alle nieuwbouw staat een opvallend gebouwtje, opgetrokken in de Romaanse bouwstijl: ‘de Onze Lieve Vrouwe Kapel’. Deze ruimte staat voor iedereen open, voor een moment van stilte, een gebed of voor het opsteken van een kaarsje. In het ziekenhuis is ook een gebedsruimte voor moslims.

Dionne Brussee is klassiek zangeres en dirigent van het OLVG-koor, een koor van ziekenhuismedewerkers dat op piano begeleid wordt door iemand van het ziekenhuis. Vanuit de kapel van OLVG oost in Amsterdam laat Dionne onder begeleiding van pianiste Marie-José een tweetal prachtige aria’s horen.  AT5 nam deze aria’s op in de serie musici in quarantaine en zond die uit op 14 april. Wanneer u dat wilt zien en horen dan kunt u deze uitzending vinden op de website van AT5 bij: ‘Thuis optreden bij de quarantaine-sessies op AT5/NH Nieuws

De leiding van OLVG hecht veel waarde aan de muziek. Daarom zijn Dionne en haar collega’s aan het zoeken hoe ze in deze tijd de muziek toch een plek kunnen geven in het ziekenhuis en de kapel. Het idee is om vanuit de kapel korte muziekfilmpjes op te nemen met een aantal medewerkers van het OLVG-koor en dit via Intranet en de sociale media te publiceren. Twee leden van het koor, de pianist en een zangeres, die tevens ook verpleegkundigen zijn, treden al regelmatig op voor patiënten op de Covid-afdeling. Dat wordt enorm gewaardeerd.
Het eerstkomende voor publiek toegankelijke concert is gepland op donderdag 4 juni 14.00-15.00 uur. Dit concert is speciaal voor patiënten. Op het programma staat muziek van Bach, één van de musici is de bekende violiste Saskia Viersen, zij treedt dan samen op met het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Tot 1 juni zijn er geen publieksactiviteiten in de Onze Lieve Vrouwe Kapel die toegankelijk zijn voor buurtbewoners. Hopelijk komen die daarna wel weer snel op gang.

Het stukje schreef ik voor buurtkrant Dwars door de buurt in Amsterdam Oost.

door Evelien Polter


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam Soundtrackcity