Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Afbeelding De Groene

Mijn dorp achter glas

Een paar keer per week loop ik naar de overkant van de straat om een praatje te maken met mijn buurvrouw van 99, buurvrouw Lies. Een boerin geboren en getogen in Holysloot, een klein dorpje onder de rook van Amsterdam. Ik wil dan even horen hoe het met haar gaat en zorgen dat ze wat aanspraak houdt. Ze woont alleen en de thuiszorg komt niet meer. Ik zie haar nu vaker dan voor de corona-uitbraak maar de fysieke afstand tussen ons is groter dan voorheen. We staan allebei aan een andere kant van het glas terwijl ik normaal bij haar aan tafel zit.

Mijn vriendin Harriet, een actrice, ziet van achter haar raam thuis in quarantaine hoe al haar werk aan het verdampen is. Ze is onzeker over wanneer ze weer op de planken kan staan. De culturele sector, zoals zo veel andere, krijgt grote financiële klappen.

Mijn dochters Hagar en Lente staan s’ochtends op om naar school te gaan. Niet zoals normaal op de fiets naar het centrum van de stad maar naar de tafel in hun kamers. Vriendinnen spreken en zien ze via zoom op de computer.

Het is stil geworden om ons heen. Iedereen heeft zich achter het glas teruggetrokken. De stad voelt heel ver weg.

Foto’s van mijn dorp achter glas. Rachel Corner, 2020

***

Rachel Corner (1969) studeerde in 1997 af aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam richting fotografie. Sindsdien werkt ze als documentair fotograaf. Veel al aan langere projecten met sociaal maatschappelijke thema’s zoals de situatie van de Roma en Sinti in Europa, migratie, muziek makende meisjes in Kabul en straatkinderen in Kinshasa, Congo DRC die hun levenskracht weer terug vonden door samen te spelen in een fanfare. Ook in Nederland maakt ze verhalen zoals over Ayman die blind werd aan één oog door vuurwerk, extreem premature geboren baby’s en de verdwijnende boeren gemeenschap van Amsterdam. Werk gepubliceerd bij o.a De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad, Artsen zonder Grenzen, The Guardian en NPR radio. Ze is aangesloten bij fotoagentschap De Beeldunie.

Rachel maakt ook multimedia projecten en werkt als beeldredacteur bij o.a De Groene Amsterdammer.
www.rachelcorner.nl

Het is stil geworden. Iedereen heeft zich teruggetrokken achter het glas en de stad lijkt heel ver weg. Rachel Corner fotografeert haar dorp achter het glas.

door Rachel Corner


Onze
partners

Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam