Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

#HoeGaatHetEchtMetJe

door #HoeGaatHetEchtMetJe


Deze poster qoute is van Eva van Manen.

Eva van Manen is zangeres, songwriter en producer. Eva kreeg al vrij snel Corona en is 9 weken lang ziek geweest en moest in haar eentje thuis blijven in quarantaine. Ze was al die tijd heel moe en heeft weinig kunnen doen als maker maar is er nu weer bovenop met nieuwe inspiraties en ideeen voor haar kunstenaarschap.

 

Andere quotes die Rachel Rumai optekende uit haar gesprekken met Eva van Manen:

‘Ik zag alle investeringen in mijn kunst verloren gaan.’

‘Het meest frustrerende aan Covid-19 hebben was dat ik niet naar de Dam kon gaan.’

‘In de stilte hoor je veel meer.’

 

Quotes uit de serie van andere vrouwxlijke kunstenaars: 

 

Mojdeh Feili is schrijver en intersectioneel feminist – en boekenrecensent bij Het Parool. Door de lockdown is haar drukke leven stil komen te staan en is haar creativiteit op nul komen te staan. Schrijven en lezen werden voor haar een zware taak en heeft ze voor een lange tijd opzij gelegd. Productief zijn was heel zwaar en de druk die er heerste om als schrijver veel te presteren heeft veel blokkades opgeleverd. Mojdeh is op zoek gegaan naar innerlijke rust en een goed balans tussen thuiswerken en thuis ontspannen.

‘Ik heb rust gevonden in een tijd van rusteloosheid.’

‘Het nieuwe normaal is activistisch.’

Lionstorm is een multidisciplinair artiesten-duo die door de lockdown veel plannen rondom hun muziek en videoclips hebben moeten uitstellen. Het koppel is al gewend aan een freelance leven met veel structuur en discipline dus er veranderde niet veel in het dagelijks werkleven. Wel moesten ze op zoek gaan naar andere vormen om hun kunst te uiten en hebben ze daarin verschillende dingen geprobeerd; livestream concerten, videoclips thuis opnemen, digitale kunstpakketten maken. Ze hebben snel kunnen schakelen en wennen aan het nieuwe normaal en laten zich niet afleiden in de plannen die ze aan het begin van het jaar hebben gemaakt. 

‘Wie bepaalt nu wat relevant is?’

‘Het schip viel niet om, we drijven al langer op eigen kracht.’

‘Black Artist Lives Matter.’

Al deze quotes werden door dichter Rachel Rumai Diaz samen met haar gesprekspartners geformuleerd. Rachel koos voor deze community vanuit de volgende motivatie: ‘Vrouwxlijke kunstenaars worden nog steeds niet genoeg vertegenwoordigd in de kunstwereld. Zowel op het podium, als in een museum of op papier; vrouwxn moeten harder werken en vechten voor een plekje. Daarom een ode  aan deze vrouwxn, die ondanks de Corona tijd  hun hoofd boven water houden en de ruimte innemen die ze niet altijd wordt gegeven.’ 

“Ik heb in de tijden van de lockdown, ondanks de afstand, me enorm verbonden gevoeld met mensen. Vooral creatievelingen en kunstenaars en in het bijzonder vrouwxn. Ik denk dat we afgelopen maanden hebben laten zien hoe krachtig bondgenootschap kan zijn, en dat we samen een groot impact kunnen hebben op de maatschappij.” 

 


***

 

#HoeGaatHetEchtMetJe is een community-kunstproject over de (on)zichtbaarheid tijdens de corona-crisis. De campagne geldt als spreekbuis voor de lokale gemeenschap, een poëtische noot in het sociale, politieke en culturele debat tijdens Covid-19, tentoongesteld op billboards in de publieke ruimte van de stad. Het is een campagne in taal en beeld die het gesprek aanwakkert over hoe we elkaar voortaan kunnen horen, zien en helpen. Geïnspireerd op de vraag die we elkaar vaker zijn gaan stellen: Hoe Gaat Het Echt Met Je?

 

Community kunstenaar stadsbreed vrouwxlijke kunstenaars: Rachel Rumai Diaz|

Quote posters: Eva van Manen, zangeres, songwriter en producer.

Initiatiefnemers: Merel Noorlander en Arthur Kneepkens. Assistentie: Jovana Stulic. 

Grafisch vormgeving: Yuri Veerman

 

#HoeGaatHetEchtMetJe


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam Soundtrackcity