Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Afbeelding

Hemelpoort

Hemelpoort
Francisca Tollenaar 2020
Materiaal
Gemengde technieken in gelaagde installatie met licht erachter. Hout, perspex, assemblage, tekening met krijt en inkt en schildering acryl op papier en hout, satéstokjes, 3 d print, band, schelpen en parelen en kralen en steentjes, licht snoeren.

afmetingen 250 cm hoog x 150 cm breed

2020

Bijgevoegde bestanden:
Hemelpoort een versie met licht
versie zonder licht,

Wat zoek je, wat begeer je te zien in de wereld waar het wereldse niets is? Thomas a Kempis (1380–1472)
Deze installatie, mijn visioen, is geïnspireerd door de beeldende tekst van de Openbaring èn door alle gebeurtenissen die in deze Apocalyptische tijd plaatsvinden.
Een verandering van perspectief, ingegeven door deze tijd van verstilling en eigen verantwoordelijkheid, vanuit vrije wil. Een zoektocht naar het geheim van je eigen leven, met uitzicht op een nieuwe aarde.
Je maakt een exercitio spiritualis, een moderne pelgrimage, langs een votieve kijkwand vol symbolen, die aansporen tot geestkracht, tot in dialoog gaan met jezelf: de interna conversatione.
Eerst een Levenswiel met twaalf hemelpoorten en paarden die goed en kwaad verbeelden.
Dan pelgrims met grote oren die het visioen zien van de Geest, een vrouw in bruidskleed, begeleid door bazuingeschal van engelen.
Tot slot een tocht langs zes veldkapelletjes, elk een deugd verbeeldend: Zorgzaamheid (Caritas), Geduld (Patientia), Mededogen met lijden via een black Jezus (Compassio), Dankbaarheid (Gratia), Bevrijding (Liberatio), Wijs omgaan met natuur en milieu (Prudentia).
Ze staan achter een coronascherm dat een venster is geworden. Zo kun je, als je schermen optrekken, toegang krijgen tot de nieuwe wereld van de toekomst, de wereld van hart en saamhorigheid en verbinding.

door Francisca Tollenaar


Onze
partners

Het huis van Amsterdam Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West