En wij dan?
door Rob Ruts
Introductiedocument sociale radius
Op de golven van het coronavirus verandert de stad
De coronamaatregelen zorgen ervoor dat de afstand die we tot elkaar houden verandert. Hierdoor ontstaan er initiatieven om de openbare ruimte anders in te richten en manieren om, op gepaste afstand, nader tot elkaar te kunnen komen. Tegelijk blijkt thuiswerken en afstand houden tot elkaar niet in elke situatie werkbaar of gewenst. Dat zorgt soms voor frictie en frustratie.
Deze veranderende afstand die we tot elkaar houden; in ruimtelijke-, sociale- en maatschappelijke zin, noemen we ‘sociale radius’.
Een grondige analyse met een ruimtelijke inslag
In dit document kijken we door de ogen van drie ontwerpers, een architect, een interieurarchitect en een stedenbouwkundige naar de impact van de veranderingen op deze sociale radius.
Wat betekent dit voor de stad, de wijk, de buurt en ons thuis? De analyse besteedt extra aandacht aan de zachte kant, het individuele verhaal van de Amsterdammer. Ook geven we een voorzichtig doorkijkje naar de maatschappelijke gevolgen.
Laten we terugval voorkomen
De sociale radiusanalyse laat zien dat de pandemie een enorme potentie voor innovatie blootlegt. Daarentegen toont het ook de versterking van bestaande ongelijkheden en polarisatie.
Dit document is een aanzet tot een dialoog die binnen; maar vooral ook buiten ons eigen vakgebied gevoerd moet worden.
Zodat we onszelf, andere ontwerpers, beleidsmakers en politici eraan herinneren dat – naast mooie initiatieven uit de buurt – een duurzamere en bestendige stad ook onze verantwoordelijkheid is.
Lees hier het hele onderzoek.
door Mark Lebbink, Stefanos Filippas en Manon Poliste