Filters

Wis alle filters

On subject

On medium

#HoeGaatHetEchtMetJe

by #HoeGaatHetEchtMetJe


Ik voerde een groepsgesprek met acht ouderen, op de dag dat ze weer voor het eerst samen naar buiten mochten om ‘te luchten’. Ze waren collectief van mening dat het vreselijk was hoe hen tijdens het isolement elke vorm van inspraak was ontnomen.

Tante Dientje is deels geïnspireerd op mijn buurvrouw, en deels op interviews met ouderen in verzorgingstehuizen die ik voerde in Amsterdam-Noord. Mijn buurvrouw ontmoette ik tijdens het eerste isolement bijna dagelijks op straat en beleefde haar wisselende gemoedstoestand. De corona-tijd heeft onze band verstevigd, maar nog steeds geldt wat een andere oudere me toevertrouwde: ‘Ik sta op met mijn mond dicht en ga naar bed met mijn mond dicht.’

Deze quote is een van de teksten die Claartje Chajes schreef naar aanleiding van de intensieve gesprekken die zij voerde met ouderen in Amsterdam Noord. De gesprekken waren vaak rauw en confronterend, intens verdrietig. Claartje ontwikkelde een fictief personage genaamd Tante Dientje, die als spreekbuis fungeert voor alle ouderen waarmee ze een gesprek heeft gevoerd over het leven tijdens corona.

 

***

 

#HoeGaatHetEchtMetJe is een community-kunstproject over de (on)zichtbaarheid tijdens de corona-crisis. De campagne geldt als spreekbuis voor de lokale gemeenschap, een poëtische noot in het sociale, politieke en culturele debat tijdens Covid-19, tentoongesteld op billboards in de publieke ruimte van de stad. Het is een campagne in taal en beeld die het gesprek aanwakkert over hoe we elkaar voortaan kunnen horen, zien en helpen. Geïnspireerd op de vraag die we elkaar vaker zijn gaan stellen: Hoe Gaat Het Echt Met Je?

Community kunstenaar Amsterdam Noord: Claartje Chajes

Quote posters: Tante Dientje (gemiddeld 81 jaar oud) 

Initiatiefnemers: Merel Noorlander en Arthur Kneepkens. Assistentie: Jovana Stulic. 

Grafisch vormgeving: Yuri Veerman

Foto poster campagne: Jovana Stulic

#HoeGaatHetEchtMetJe


Our
partners

Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam