Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Embroidery on toilet paper

Zoals de kleuren in alle toonaarden verspringen op haar grid-schilderijen die ze bij het Stedelijk Museum Schiedam voor de Volkskrant BK prijs vertoonde, duikt nieuw atypisch werk van Rosa Johanna op voor de virtuele expositie Corona in de stad van het Amsterdam Museum. Behoort de schilderkunst in het canon van de Westerse kunstgeschiedenis tot de hoge kunst, nu betreedt ze de kunstnijverheid met het borduren van haar werk ‘Tissues’ op een prozaïsche toiletrol.

Het bevat de WC rol zelf, maar er zijn ook losse ‘flappen’ die mensen apart kunnen kopen, ze gaan per flap in prijs omhoog. De eerste kost dus 1 euro, nummer 20, kost 20 euro etc. .

Elke los toiletvel heeft door de geborduurde gridcontouren toch weer elementen van de structuur van haar geschilderde rastercomposities. En een ingelijst velletje is nu net een klein formeel schilderijtje op doek. Zo weet ze met humor en relativering de scheidslijn tussen de geschiedenis van geconstrueerde schone en toegepaste kunsten te dichten. Dit dagelijkse gebruiksvoorwerp is door haar gedecoreerd tijdens de Corona quarantaine periode toen iedereen van het ene op het andere moment meer verplicht thuis was.

De laatste actie ligt bij de koper die met het afscheuren van een nieuw velletje toiletpapier de fase tot kunstwerkje voltooid.

Tekst door Macha Roesink

door Rosa Johanna


Onze
partners

Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam