Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Afbeelding

Coronacrisiskelk

Ik heb een coronacrisiskelk gemaakt naar een voorbeeld van een Griekse ‘kylix’ in het Rijksmuseum voor Oudheidkunde in Leiden (Attisch aardewerk, 6e eeuw voor Christus).

Het lijkt erop dat de kelken werden gebruikt bij speciale gelegenheden, om iets te vieren. In de Engelse beschrijving in het RMO heten ze ‘merrythoughtcups’ ofwel ‘blijegedachtenkelken’. Misschien haalden mensen ze tevoorschijn bij een huwelijk, om heldendaden te vieren of om bijvoorbeeld het begin van de lente of de terugkeer van de zwanen te vieren.

Mijn kelk is gemaakt van papier mâché en gedecoreerd met symbolen van de coronacrisis. Niet per se blij, maar toch een beetje grappig. En als je er een slokje uit zou nemen, zou je gegarandeerd het virus te pakken hebben. Alleen, dat zal nooit gebeuren, want de kelk is van papier en dat verdraagt geen nattigheid. Als drinkschaal is deze kelk dus absoluut ongeschikt.

Mijn kelk maakt deel uit van een groter project van Grieksachtige vazen van papier met eigentijdse thema’s. Ik heb natuurlijk meer foto’s, maar dan zou ik de 5KB overschrijden.

door Yvonne Zevenbergen


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity Het huis van Amsterdam