Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

CI-traject in beeld – de revalidatie

Het advies was om de CI zoveel mogelijk te gaan dragen. Dat heb ik gedaan. De bedoeling is zonder hoortoestel erbij. Dat zou na ongeveer vijf weken weer komen. Ik vond het dragen van de CI in het begin vermoeiend, omdat je zoveel geluiden hoort en die nog niet altijd kunt thuisbrengen. Ook het oefenen is vermoeiend.
De voorbijrijdende auto’s in de straat klonken als stromend water en het verschil horen tussen het geluid van een auto, brommer, of motor was lastig. Het waaien in de bomen klonk als de motoren van een vliegtuig. Wel hoorde ik in het begin de duiven weer koeren. Iets later ook de merels. De bel kon ik nog niet meteen thuisbrengen. Stemmen klonken heel blikkerig. Net als bij een gesprek voeren met een hoorapparaat in en soloapparatuur. Ik heb tig-keren gevraagd wat ik hoorde. Maar het leert snel. Ik denk er nu al niet meer over na, ook al moet ik soms nog checken of ik het goed hoor.

Bij de tweede afstelling is gemeten hoeveel ik hoorde met de CI en dat was een hoge score. Meten is weten. Ik heb ook het telefoneren meteen uitgeprobeerd en dat ging best aardig. Ik kreeg te horen dat ik ‘bij de top 10’ hoorde. Heb nog nooit bij de top van iets gehoord en het klonk wel heel leuk.
Na de volgende bijstelling van de CI moest ik weer wennen. Na iedere bijstelling eigenlijk. Ik heb steeds goed bijgehouden wat ik goed hoorde en minder goed om input te kunnen geven voor het afstellen van de spraakprocessor van CI.

Hersengymnastiek – oefenen

Tijdens de revalidatie kregen we de instructie voor het gebruik van de oefenbundel van de logopediste van het VUmc. In eerste instantie dacht dat ik moest verstaan wat Gust zei. Al gauw was duidelijk dat we dan het gehoor zouden trainen. We moeten echter het auditieve geheugen van de hersenen trainen. Ik moet meelezen met wat gezegd wordt zodat mijn hersenen het opslaan. Centraal staat dus het horen via de hersenen.

We maakten een filmpje over hoe mijn man en ik bijna dagelijks oefenen uit de oefenbundel. De oefenbundel is een map met woordjes, zinnen, verhalen, cijfers en telefoneeroefeningen. Voor ons ging er een wereld open van plofklanken, explosieven, fricatieven, wrijfklanken, glijklanken, nonsenswoorden etc.

Hersengymnastiek – Wat hoor ik?

Op ons balkon in Amsterdam laten we in een filmpje zien hoe we dat doen. Gelukkig leert het snel en ik leer nog steeds bij.
De revalidatie duurt ongeveer drie maanden. Maar daarna is er nog een wereld van meer horen te winnen.
Het cochleair implantaat bestaat uit drie fasen: het voortraject, de operatie/aansluiting en de revalidatie.

Bekijk de filmpjes over de revalidatie ofwel hersengymnastiek

  • Oefening baart kunst  
  • Oefenbundel  
  • Wat hoor ik? 

op de website van Slechthorend Amsterdam

 

  

 

door Marja de Kinderen


Onze
partners

Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam